Кламер БГ - Новини: Лекарският съюз иска по-малко, но по-добре платени хоспитализации и прегледи

Лекарският съюз иска по-малко, но по-добре платени хоспитализации и прегледи

България

|
Пет, 04 Фев 2022г. 17:39ч.
Лекарският съюз иска по-малко, но по-добре платени хоспитализации и прегледи

Д-р Иван Маджаров

По-малко хоспитализации през тази година и по-високи цени на медицинските услуги, както в болничната, така и в извънболничната помощ. За това настоя председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров при обсъждането на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) в парламентарната здравна комисия в петък.

"Удовлетворени сме от ръста от 300 млн. лв в извънболничната помощ, но мотивите към бюджета не отговарят на поставените цели", посочи Маджаров. Той съобщи, че в първичната и специализираната извънболнична помощ работят лекари и медицински сестри, над 60% от които са между 55 и 65-годишна възраст. Тези хора по данни на НЗОК са направили над 40 млн. прегледа през миналата година, въпреки че консумират само 15-16% от бюджета на НЗОК, отчете Маджаров.

Затова Лекарският съюз предлага увеличението на бюджета за извънболнична помощ да отиде за повишение в цените на услугите, за да нарасне интересът към този вид работа и да се увеличи кадровия ресурс в следващите години.

Освен това Маджаров се обяви за намаляване броя на планираните хоспитализации в тазгодишния бюджет и с освободения ресурс да се финансират по-високите цени на клинични пътеки и процедури.

"През 2017 година бюджетът на НЗОК за болниците беше 1.3 млрд. лв. при 1.8 млн. хоспитализации. Тази година е 2.5 млрд. само за клинични пътеки със заложени 2.2 млн. хоспитализации при намаляващо население. Това означава да обречем болниците да не си получат парите", коментира Маджаров.

Затова от Лекарския съюз предлагат хоспитализациите да са пак 1.8 млн., като така пак ще е заложен по-висок брой спрямо осъществените през миналата година 1.7 млн.

За сметка на това БЛС настоява да се повишат цените на клиничните пътеки средно с 25%.

Маджаров допълни, че съсловната организация е за драстично увеличение на цените на клиничните процедури за интензивни грижи и еднодневни грижи.

mediapool.bg