Кламер БГ - Новини: Лекарската колегия във Велико Търново осъди "обществено вредните внушения" около смъртта на младежа с Covid-19

Лекарската колегия във Велико Търново осъди "обществено вредните внушения" около смъртта на младежа с Covid-19

Коронавирус

|
Ср, 12 Авг 2020г. 15:05ч.
Лекарската колегия във Велико Търново осъди "обществено вредните внушения" около смъртта на младежа с Covid-19

Районната лекарска колегия (РЛК) във Велико Търново осъди в декларация компрометирането на екипа на местната болница в случая с починалото от коронавирус момче. Според лекарската колегия са използвани обидни за медиците епитети в предаването "Студио Хъ" по телевизия 7/8 на 5 август, където бащата на починалия младеж Христо – Иван Денев разказа версията си за трагичния развой на заболяването при сина си. По случая тече проверка на агенция "Медицински надзор".

"Районната колегия на БЛС във Велико Търново остро се противопоставя на опитите за създаване на внушения и манипулиране на общественото мнение. В предаването прави впечатление тенденциозно отношение към работещите в лечебните заведения от страна на водещия в студиото, чрез използване на епитети и обидни квалификации без да бъдат посочени факти. Силно впечатление прави и използването на импулсивни реакции на тежко емоционално травмиран родител, за да се създаде сензациозност. Считаме, че подобно отношение в национален ефир от страна на който и да е журналист, е недопустимо и категорично е в разрез с журналистическата етика и основните принципи на обективното поднасяне на информация към обществото", се казва в позицията.

Съсловната организация оценява внушенията, които се правят, като "обществено вредни".

"Считаме, че е неетично и тенденциозно предаването да се опитва да отрече общоприети противоепидемични мерки, доказали ефективността си в исторически план. Искаме да припомним задачата, пред която сме изправени: Справяне с ново смъртоносно инфекциозно заболяване, за което няма установени универсални методи за превенция и лечение", допълват от съсловната организация.

"Най-тежкият етап от борбата със световната пандемия от Covid-19 тепърва предстои. Подкопаването на доверието в медиците и лечебните заведения, които ще водят тази борба, силно ще затрудни работата им. Считаме, че най-укоримото сред внушенията в излъченото предаване е споменаването на имената на конкретни лекари и лечебни заведения, поставяйки под въпрос доверието в професионалните им качества без доказателства. Вярваме, че най-важният ресурс, с който ние като лекари разполагаме в ежедневната си борба за здравето на хората, е именно доверието. Призоваваме журналистическата гилдия да се отнася към този ресурс отговорно и с грижа, с която всеки лекар го прави. Със съжаление установяваме, че това не беше така в предаването "Студио Хъ", излъчено на 5 август 2020 г. по телевиция "7/8-ми", се казва още в позицията.

mediapool.bg