Кламер БГ - Новини: Лейтенантът Кубрат Пулев: За мен е чест

Лейтенантът Кубрат Пулев: За мен е чест

Спорт

|
Ср, 18 Дек 2019г. 15:38ч.
Лейтенантът Кубрат Пулев: За мен е чест

"За мен е чест!... Чувствам се горд!" - с тези думи един от най-успешните български състезатели в професионалния и аматьорския бокс Кубрат Пулев прие днес званието "лейтенант" от резерва.

Той беше удостоен с него на церемония в Министерството на отбраната.

Пагоните му връчи военният министър Красимир Каракачанов в присъствието на заместник-началниците на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев и вицеадмирал Емил Ефтимов, представители на Министерството на младежта и спорта и други официални гости.

Пулев каза, че се чувства "много комфортно" във военна униформа, а военният министър отбеляза, че му стои "много добре".

"За мен е престиж. С моето повишение се надявам българската армия да се увеличи като многобройност", каза още боксьорът.

"Всяка една негова победа на ринга, ще е победа на българския офицер. Това вдига самочувствието на българина, а да не говорим за мъжете и жените в униформа", каза Красимир Каракачанов.

Кубрат Пулев има дълга и успешна кариера в тежката категория на аматьорския и професионалния бокс. Докато е състезател на мъжкия национален отбор на България по бокс в периода 2005 – 2010 г. Кубрат Пулев е военнослужещ (сержант) в Центъра за високо спортно майсторство към Министерството на отбраната. Участвал е и е печелил медали от десетки международни и национални турнири и има изиграни около 300 мача.

Първия си медал при мъжете от световно първенство в категория над 91 кг печели през 2005 г. в Китай. През 2008 г. Пулев става европейски шампион от първенството в Ливърпул. За това си постижение получава наградата за най-добър армейски спортист през 2008 г.

От 2009 г. се състезава успешно в професионалния бокс. През 2011 г., вече сержант от резерва, Пулев печели първия си трофей при професионалистите - интернационалния пояс на Международната боксова федерация (IBF) в тежка категория.

През 2012 г. става европейски шампион при професионалистите. Същата година получава награден знак "За принос към Министерството на отбраната".

Кубрат Пулев стана и официален претендент за световната титла на Владимир Кличко, версия IBF. Срещата с Кличко се състоя през 2014 г. и завърши с първа загуба на българина след 20 поредни победи на професионалния ринг.

В следващите години Пулев записа отново няколко успешни мачове и титли в кариерата си. През 2016 г. за втори път е европейски шампион за професионалисти.

"С боксовата си кариера Кубрат Пулев се превърна в един от най-популярните български спортисти в бойните спортове в световен мащаб. Известен е с родолюбието си, подкрепата на обществени и национални инициативи, а успехите му на спортното поле допринасят за издигане на авторитета на Българската армия", се казва в съобщението на Министерството на отбраната.

mediapool.bg