Кламер БГ - Новини: Лейбъристка партия обсъжда нов референдум за Брекзит

Лейбъристка партия обсъжда нов референдум за Брекзит

Европа

|
Вт, 25 Септ 2018г. 12:30ч.
Лейбъристка партия обсъжда нов референдум за Брекзит

Опозиционната Лейбъристка партия обяви, че възнамерява да гласува против каквато и да било сделка за напускане на ЕС, сключена от консервативното правителството на премиера Тереза Мей, и намекна, че е готова за нов референдум за Брекзит.

Киър Стармър, говорител на партията по въпросите на Брекзита, намекна, че лейбъристите, които тези дни имат партиен конгрес, са отворени по въпроса за насрочването на нов референдум за Брекзита.

"Всички признават, че преговорите вървят зле и сякаш отиваме към лоша сделка или даже без сделка", каза Стармър по телевизия Би Би Си.

"Ние, Лейбъристката партия, ще гласуваме против лоша сделка или ще гласуваме срещу "без сделка", защото това не е добро за нашата страна, нито е това, за което хората гласуваха".

Лейбъристите са огласили шест условия, на които трябва да отговаря споразумението за раздяла с ЕС, сред които са запазването на здрави връзки със съюза в бъдеще и оставането на Великобритания в единния пазар и митническия съюз.

По този повод Стармър каза, че Мей е на път да не изпълни тези условия.

Лейбъристите може да изиграят решаваща роля за одобряването или отхвърлянето на споразумението с Брюксел за развода, отбелязва Ройтерс.

Мей разполага с работно мнозинство от едва 13 гласа в 650-местната Камара на общините, но миналия месец един бивш младши министър каза, че 80 консерватори ще гласуват в парламента против споразумение, основано на постулатите от Чекърс.

Делегатите на лейбъристкия конгрес ще гласуват по въпроса за евентуалното насрочване на нов референдум за Брекзита, в случай че Мей не успее да прокара своя план в долната камара на парламента.

"Въпросът който да бъде зададен (на референдума), е отворен, защото още не знаем обстоятелствата, в които ще се озовем", каза пред Би Би Си Киър Стармър.

Той добави, че в неделя членове на ръководството на Лейбъристката партия са решили "много ясно", че въпросът в референдума трябва да е достатъчно обхватен, така че да допуска и оставане в ЕС.

Вчера министърът за Брекзита Доминик Рааб каза, че "глупостите" на лейбъристите за втори референдум ще подтикнат ЕС да предложи "отвратително" споразумение, докато повечето британци просто желаят политиците да продължат процедурата по излизането от ЕС.

Без привилегии за работниците от ЕС

В същото време британското правителство одобри новата имиграционна стратегия, към която ще се придържа след напускането на ЕС, според която гражданите на ЕС няма да получат приоритетно право за влизане на британска територия.

Това обаче може да се промени, ако Лондон и Брюксел постигнат напредък в преговорите за условията на предстоящото разделяне, съобщи "Файненшъл таймс".

Освен това висококвалифицираните имигранти ще имат преимущество при получаването на британски визи. Секторите, които имат нужда от евтина работна ръка, ще запазят правото да я наемат зад граница, предвижда още новият документ.

Режимът ще влезе в сила най-рано през 2021 г., след приключване на преходния период след Брекзита.

В момента гражданите от другите 27 държави-членки на Европейския съюз са свободни да живеят и работят във Великобритания съгласно правилата за свобода на движение в блока, но това ще приключи след Брекзит.

Новата лъжа

Твърдите британски защитници на Брекзита и техните печатни органи се опитват за пореден път да заблудят общественото мнение в страната за напускането на ЕС, пише британският в. "Гардиън" в редакционна статия.

Една от многото лъжи по-рано бе: че напускането на ЕС ще означава големи инвестиции в британското здравеопазване. Новата лъжа е, че че Великобритания вече има само два избора - между никакво споразумение с ЕС и споразумение за свободна търговия, подобно на това с Канада, сключено в последния момент.

Истината обаче е различна: Лондон разполага с време, за да направи това, което реши, както и с множество варианти - от никакво споразумение, до оставане в ЕС. Време е да се мисли по-трезво.

В нито един момент от дебата твърдите поддръжници на напускането на ЕС не казаха какво искат да представлява Брекзит - всичко, което те предложиха, бяха лъжливи лозунги и цинични обиди, коментира в. "Гардиън".

Едва вчера това се промени малко, след като предложението за споразумение за свободна търговия беше описано в повече детайли. То съдържа списък от области, за които се подразбира, или директно се казва, че предстои да бъде ограничен държавният контрол.

Документът предвижда една Великобритания, в която заплатите, сигурността на работните места, данъците и обществените разходи ще бъдат намалени, като начин за конкуренция с ЕС, предупреждава в. "Гардиън", отбелязвайки, че промените може да засегнат правата на работниците, стандартите за производство на храни, защитата на околната среда и на личните данни.

Платеният отпуск може да стане част от миналото, а националната система за здравеопазване не само няма да получи допълнителни средства, а може и да прекрати съществуването си.

Подобен план няма подкрепата на Камарата на общините. Единственият план, който има потенциално мнозинство, е за споразумение за свободна търговия с ЕС по модела на Норвегия, отбелязва в. "Гардиън", подчертавайки, че то зависи от решимостта на консервативните депутати, подкрепящи оставането в ЕС.

Шанс за Лейбъристката партия

Твърдолинейните предложения, направени през последната седмица, са само подготовка за войната за Брекзит, която предстои на конференцията на Консервативната партия.

Хардлайнерите се опитват да принудят правителството на премиерката Тереза Мей да се откаже от плана от Чекърс и всичко, базирано на него.

Те не се интересуват какво ще се случи в Ирландия, на трудовия пазар или със защитата на околната среда.

Дори по слабите стандарти на Брекзита, това е демонстрация на доктринална политика, подчертава в. "Гардиън", цитиран от БТА.

Консервативната партия изглежда се е отказала от здравия разум по отношение на Брекзита, но Великобритания може да направи нещо по-добро. Извън военно време, Лейбъристката партия рядко е получавала по-добра възможност да говори от името на страната в критичен момент, подчертава изданието.

mediapool.bg