Кламер БГ - Новини: Левски е най-популярният отбор в България, сочи изследване на УЕФА

Левски е най-популярният отбор в България, сочи изследване на УЕФА

Спорт

|
Съб, 19 Апр 2014г. 11:07ч.
Левски е най-популярният отбор в България, сочи изследване на УЕФА

Столичният гранд Левски е най-популярният футболен отбор в България, показва проучване, поръчано от европейската футболна централа УЕФА. Според резултатите от изследването 31% от феновете в България изразяват подкрепа за "сините". Същата е и популярността на италианския шампион Ювентус.

Двата отбора делят шестото място на най-популярните клубове в своите държави. Първа позиция заема португалският Бенфика с 47%. Следват румънският Стяуа с 45%, турският Галатасарай с 37% и холандският Аякс с 35%. Испанските колоси Реал Мадрид и Барселона са еднакво популярни в Испания – по 33%.

Проучването е направено сред жителите на 38 страни-членки на УЕФА, като в него са участвали хора на възраст от 18 до 69 години. Те са можели да посочват своя любим футболен клуб без да имат ограничение дали той е местен, или чуждестранен. Затова в някои държави най-популярни са Барселона и английският шампион Манчестър Юнайтед.

Челната десетка в допитването на УЕФА допълват украинският Шахтьор с 30% домашна подкрепа, сръбският Цървена звезда с 29% и две от държавите, в които не са най-популярни местни отбори – Словения, където 28% от феновете са за Барселона и Ирландия, в която 27% от хората подкрепят Манчестър Юнайтед.

mediapool.bg