Кламер БГ - Новини: Лавров ще пази Балканите: В ЕС няма демокрация

Лавров ще пази Балканите: В ЕС няма демокрация

Свят

|
Пет, 01 Дек 2023г. 13:48ч.
Лавров ще пази Балканите: В ЕС няма демокрация

Сергей Лавров, сн. ЕПА/БГНЕС

В Европейския съюз няма демокрация, а дисциплина на палката, каза руският външен министър Сергей Лавров. Той нарече държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън и върховния представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Жозеп Борел "страхливци" за това, че си тръгнаха от Северна Македония и не се включиха в дискусиите на срещата на ОССЕ в Скопие.

"Не призовавам ЕС да се разпадне, тези призиви са излишни. Просто констатирам как се държат страните, които са се обявили за модел, за венец на демокрацията. В Европейския съюз няма демокрация. Има дисциплина на палката, строяване, по мое мнение дори по-лоши, отколкото в НАТО. Или по-скоро "по-добри", отколкото в НАТО", каза Лавров на пресконференция след участието си в днешното заседание на 30-ата среща на Съвета на министрите на ОССЕ.

Още по темата

Самолетът на Лавров заобиколи България заради Захарова. Москва с нов залп обиди (обновена)

30 ноември 2023 18:00

"На това събитие нямаше нито украински министър, нито министрите на Полша и балтийските държави. Блинкън, както разбирам, си тръгна, а така също и Борел", отбеляза Лавров и продължи: "Вероятно те смятат, че по този начин открояват намерението си да изолират Русия. А аз вярвам, че те са просто страхливци, които се страхуват от всеки честен разговор с фактите в ръцете си".

Лавров засегна в изказването си и темата за Балканите, като заяви, че народите там няма да позволят на Запада да настройва една държава срещу друга, посочва ТАСС.

"Разпадането на Югославия беше в интерес на Запада, никой на Балканите не се нуждае от такава обединяваща сила, Западът винаги е искал да настройва един народ срещу друг на Балканите и продължава да го прави с успех и сега", каза той.

"Убеден съм, че народите на балканските страни за своята дълга, тежка, но славна история са развили някакъв генетичен код в себе си и в крайна сметка няма да се оставят да бъдат обиждани, няма да позволят на нашите западни колеги постоянно да разиграват една държава срещу друга, един народ срещу друг", добави той.

По думите му западните страни "насърчават някои етнически групи на Балканите, докато по отношение на други заемат агресивна, диктаторска позиция, изисквайки да се съгласят, преди да е станало твърде късно, да се присъединят към санкциите срещу Русия".

По отношение на войната в Украйна, той каза, че Москва не вижда сигнали от страна на Киев и западните държави за готовност за политическо уреждане.

За да започне политическият процес за Украйна са нужни две страни, "като в танго", но от другата страна "танцуват брейк", заяви руският външен министър, цитиран от БТА.

mediapool.bg