Кламер БГ - Новини: Кьовеши иска собствени следователи и достъп до националните бази данни

Кьовеши иска собствени следователи и достъп до националните бази данни

Европа

|
Четв, 23 Март 2023г. 13:07ч.
Кьовеши иска собствени следователи и достъп до националните бази данни

Снимка: БГНЕС

Европейската прокуратура има нужда от следователи, които да работят по делата й. Освен това й трябва достъп до националните бази данни на страните-членки. Това заяви пред европарламента европейският главен прокурор Лаура Кьовеши, съобщи БТА. Тя бе изслушана в комисиите по правосъдие и вътрешни работи и по бюджетни въпроси във връзка с първата година на работата на оглавяваната от нея институция.

Според Кьовеши възможностите на европрокуратурата към момента не са изцяло разгърнати. Тя се занимава с определен тип престъпления, свързани преди всичко с еврофондове. Кьовеши настоя за промяна в правилата, по които се работи. Тя обясни, че сега се сблъскват с чисто административни пречки, които затрудняват дейността им. Една от тях е липсата на достъп до националните бази данни.

Друга, предлагана от Кьовеши мярка, е европрокуратурата да има собствени следователи. В момента прокурорите от тази служба работят с ресурсите в отделните държави и макар да имат правомощия да възлагат действия по разследването, нямат апарат за събиране на доказателства само по техните дела.

Към момента европрокуратурата води разследвания в 22 държави, отчете Кьовеши. Проверяват се над 3300 сигнала и се водят над 800 нови разследвания. Над 350 млн. евро са запорирани по разследвания.

Структурата започна работа преди година и още тогава Кьовеши многократно предупреди, че не бива да се възлагат надежди, че ще свърши всичко несвършено от националните служби и че правомощията й са ограничени. България не може да се похвали с особени успехи по линия на европрокуратурата. Първоначално част от предложените от Висшия съдебен съвет (ВСС) кандидати бяха отхвърлени от централата в Люксембург. Наложи се нов избор. Преди няколко месеца правителството даде сграда на службата – някогашната централа на СДС на ул. "Раковски" 134.

Наскоро обаче се разбра, че европрокурори и чиновници напускат службата. Досега европейските прокурори у нас са постигнали само една присъда и тя е по дело, образувано преди структурата да заработи, а след това предадено поради новите правомощия.

mediapool.bg