Кламер БГ - Новини: Къщи изгоряха в село Кръстава, продължава гасенето на пожара край Югово

Къщи изгоряха в село Кръстава, продължава гасенето на пожара край Югово

България

|
Съб, 14 Авг 2021г. 09:06ч.
Къщи изгоряха в село Кръстава, продължава гасенето на пожара край Югово

Снимка: БНТ

Шест къщи и шест селскостопански постройки изгоряха във велинградското село Кръстава, където в петък вечерта се разрази пожар. Огънят е пламнал от плевня със сено, най-вероятно заради късо съединение, съобщи в събота сутринта говорителят на ОД МВР-Пазарджик Мирослав Стоянов.

Първият сигнал е получен около 21 часа. Към отдалеченото в планината село веднага са потеглили противопожарни екипи от няколко служби - Сърница, Велинград, Пазарджик и Якоруда В гасенето са участвали 15 пожарникари. Помощ са оказали и служители на горското стопанство в района.

Около полунощ огънят е овладян,

но все още има тлеещи останки. Пострадали хора и домашни животни няма. Материалните щети обаче са значителни - засегнати са жилищни къщи, селскостопански постройки и инвентар.

Хеликоптер "Кугър" от авиобаза Крумово се очаква да се включи отново в борбата с огъня в района на родпското село Югово в община Лъки. Той се разгоря на 12-ти август, а следващия ден се разрасна. Площта му надхвърли 1000 декара, огнените пламъци се развиха на два фронта - Нареченски бани и Юговско ханче.

През нощта се е стигнало до критична ситуация, при която огънят в центъра на огнището се е разгорял силно и пламъците са станали върхови.

Усилията на огнеборците са попречили на огъня да слезе надолу и той е останал по короните на дърветата. Малко след 8 часа към мястото тръгна нова група спасителни екипи: 30 военни, 20 пожарникари, горски служители и доброволци. Те ще сменят дежурилите през нощта екипи. За улесняване на придвижването в лошия планински път, където коловозите достигат на места до един метър, огнеборците са въвели еднопосочно движение: автомобилите се качват от Нареченски бани и се връщат от Югово, предаде БНТ.

Местността е труднопроходима и се изнася вода с бидони, съобщават от Противопожарната служба в Пловдив, цитирана от БНР.

Вероятната причина за пожара не е човешка намеса, а гръмотевичната буря в района през изминалото денонощие.

Огънят остава далече от населеното място, успокоиха от пожарната служба.

Още един пожар в горски масив на мястото на горял преди няколко дни пожар в района на селата Жълт камък и Новаково потушават огнеборците. Три техни коли и 8 служители на горското стопанство се включиха в борбата със стихията. Пожарът е локализиран на 2 декара в труднопроходима местност. Гасенето продължава.

mediapool.bg