Кламер БГ - Новини: Куманово отново е блокиран от полиция

Куманово отново е блокиран от полиция

Балкани

|
Пет, 15 Май 2015г. 13:24ч.
Куманово отново е блокиран от полиция

Част от улиците в македонския град Куманово в петък oтново са блокирани, а полицейското присъствие в града е засилено.

Говорителят на МВР на Македония Иво Котевски заяви, че в града се вземат мерки за безопасност.

Прeз миналия уикенд при антитерористична операция в града загинаха 8 полицаи, а други 37 бяха ранени. 14 терористи бяха убити, а 20 арестувани. Комисия, съставена от представители на властите и общината, започна оценка на щетите на къщите.

Лидерът на управляващата албанска партия Демократичен съюз за интеграция (ДСИ) Али Ахмети потвърди информациите, че е преговарял с терористите в Куманово за тяхно предаване на полицията, съобщи македонското електронно издание НОВА, цитирано от "Фокус".

В интервю за телевизия Alsat-M Ахмети е заявил, че той и неговите сътрудници са преговаряли директно с терористите в Куманово за тяхно предаване на органите на реда.

Затова бил информиран и премиерът Никола Груевски, който се обадил на Ахмети. Груевски от своя страна не вярвал, че те ще се предадат. Лидерът на ДСИ е посочил още, че на него се обадило лице от въоръжената група, което искало да им договори полицейски коридор, чрез който групата да може да се оттегли от Куманово.

Ахмети е казал, че не може да им подсигури оттегляне и започнал преговори за тяхно предаване.

Лидерът на ДСИ е казал още, че за преговорите с групата е информирал и ОССЕ, САЩ и ЕС, а е разговарял и с премиера Никола Груевски.

"Аз направих това, което трябваше, тъй като нямаше да бъде добро за никого“, заявил Ахмети. Той добавил, че има информации за това какво се е случило в Куманово, но чака потвърждение преди да ги съобщи публично.

mediapool.bg