Кламер БГ - Новини: Крум Зарков още вярва, че България има шансове за Шенген

Крум Зарков още вярва, че България има шансове за Шенген

България

|
Вт, 29 Ноем 2022г. 12:10ч.
Крум Зарков още вярва, че България има шансове за Шенген

Крум Зарков

Всички инциденти на границата, включително и трагични, трябва да са сигнал за европейските ни партньори, включително и за Нидерландия, че България дава жертви за тяхната сигурност и че влизането в Шенген подобрява сигурността, а не обратното. Това коментира служебният министър на правосъдието Крум Зарков във вторник пред БНТ.

Той припомни, че решението за присъединяване на България към Шенген ще бъде взето на 8 декември от Съвета на Европейския съюз по правосъдие и вътрешни работи.

Според Зарков последното препятствие пред България е позицията на Нидерландия. За тези няколко месеца успяхме да спечелим подкрепата на Европейската комисия, на Европейския парламент с много голямо мнозинство, на Чешкото председателство и на всички страни членки, с изключение на Нидерландия, коментира той.

Вярвам, че Нидерландия ще застане на правилната позиция, защото няма практически и фактически аргументи да се противопостави. Вярваме, че имаме всички шансове да се признае правото на България да бъде част от Шенген, добави Зарков.

Той припомни, че през последните месеци е имало няколко проверки от страна на европейските институции, които са установили, че България е изпълнила техническите критерии.

Министърът изрази надежда, че ще бъде постигнат положителен резултат по отношение на позициите на Австрия и Швеция.

Швеция е на път да подкрепи България за Шенген

В понеделник стана известно, че социалдемократите, една от двете партии в управлението, противопоставила се на разширяването на Шенген с България и Румъния, е променила позицията си и ще даде подкрепата си властите в Стокхолм да подкрепят такова решение, съобщи междувременно Дневник.бг, като се позова на информации в шведските медии.

Заедно с десните евроскептични Шведски демократи, представители на партията наблягаха на състоянието на борбата с корупцията и организираната престъпност в България и Румъния. Но съгласието на социалдемократите осигурява мнозинство в Рикдсага (парламента) на Швеция, когато това предложение бъде внесено от правителството.

Причината е, че кабинетът е представил на депутатите от комисията по правосъдие набор от мненията на различни власти по този въпрос. Социалдемократите бяха заявили, че не им е било позволено да видят анализите на съответните власти за ефекта от падането на паспортния контрол на вътрешните граници на България, Румъния и Хърватия.

Ардалан Шекараби, говорител по правните въпроси на Социалдемократите, е казал в понеделник, цитиран от обществената телевизия SVT и Дневник.бг, че "изглежда властите нямат нищо против разширяването и в този контекст сме готови да застанем зад шведската позиция за разширяването на Шенген, така че България и Румъния да влязат".

mediapool.bg