Кламер БГ - Новини: Кризата в Македония се задълбочава: изборите се отлагат, Груевски остава премиер

Кризата в Македония се задълбочава: изборите се отлагат, Груевски остава премиер

Балкани

|
Пон, 18 Ян 2016г. 15:34ч.
Кризата в Македония се задълбочава: изборите се отлагат, Груевски остава премиер

Република Македония изпадна в още по-тежка политическа криза, след като пропаднаха преговорите с посредничеството на еврокомисаря по разширяване Йоханес Хан.

Македонските партии не се разбраха за дата за предстоящите предсрочни избори след осемчасови преговори в петък, въпреки че съгласно договорения още през лятото график вотът трябваше да се проведе на 24-ти април.

Премиерът и лидер на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски обяви, че се оттегля, но оставката му все още не е приета от президента. Според споразумението той трябва да се оттегли от премиерския пост 100 дни преди предсрочните парламентарни избори.

Четиримата политически лидери – Никола Груевски, Зоран Заев от СДСМ, Али Ахмети от ДСИ и Мендух Тачи от ДПА - обаче не постигнаха съгласие за провеждането на предсрочни парламентарни избори на 24-ти април.

Груевски твърди, че само Заев е бил против провеждането на вота.

"Заев може да съществува и да бъде актуален само в условия на криза", каза Груевски, цитиран от БГНЕС.

Зоран Заев е категорично против провеждането на изборите, ако в страната "няма свободни медии и не се изчисти избирателният списък".

"Ще продължим борбата за създаване на условия за честни и демократични избори, за свободна и демократична Македония", се казва в съобщението, което разпространиха от СДСМ.

Само един час по-късно ВМРО-ДПМНЕ публикува също съобщение, в което се казва, че "няма никакви пречки за провеждане на избори на 24-ти април".

"Позицията на Йоханес Хан е кристално ясна и тази истина извади на бял свят страхът на СДСМ от изправянето му пред народа", се казва в съобщението на управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ.

В същото време местната телевизия Алсат-М съобщи, позовавайки се на кабинета на Хан, че "четиримата политически лидери търсят нова дата за избори.

"Политическите лидери потвърдиха споразумението от Пържино и това е най-важното за еворкомисаря Хан: постигане на напредък и прилагане на споразумението. Заедно с международните си партньори ще подкрепим всяко усилие за създаване на условия за честни избори съгласно демократичните стандарти", се казва в информацията от кабинета на Хан, изпратена до телевизията.

Македонският президент Георге Иванов призова четиримата политически лидери да изпълнят споразумението от юни в Пържино и да сложат край на политическата криза, която прекалено дълго продължава и измъчва страната. Според него бягството от изпълнението на споразумението застрашава и поставя под въпрос европейската и евроатлантическата перспектива за Република Македония.

Междувременно председателят на Държавната избирателна комисия Александър Чичаковски каза, че в страната от чисто технически аспект могат да проведат избори на 24-ти април, но до тази дата не може да бъде направена проверка на избирателните списъци. Според него за тази проверка са необходими най-малко 3-4 месеца.

Европейският посредник Питер Ванхауте имаше в неделя среща с екипите на четирите политически партии. Разговорите обаче приключиха много бързо и самият посредник призна, че отношенията между преговорните екипи са много напрегнати.

"Очевидно е, че не трябва да държим на сроковете. Това, което е необходимо, е да се подсигурят условия за изчистване на избирателните списъци, за да има валидни избори", каза Ванхауте.

След последните събития в западната ни съседка е ясно, че политическата криза няма да приключи скоро и че на 24-ти април няма да се проведат предсрочни парламентарни избори. Много вероятно е те да се отложат за началото на есента.

Лидерът на Демократическия съюз за интеграция ДСИ призова от своя страна за защита на държавните пред партийните интереси.

"По време на нашата среща в Скопие много ясно казах на еврокомисаря Йоханес Хан, че държавните интереси са най-важни и трябва веднага да се сложи край на кризата", написа Ахмети в собствения си профил във Фейсбук на албански език.

"Според него "гражданите и държавата не трябва да бъдат заложници на тясно партийните интереси, както и на отделна група или партия. На преден план трябва да стоят държавните интереси", пише още лидерът на ДСИ.

Али Ахмети смята, че Брюксел и Вашингтон следят внимателно случващото се в Скопие и няма да има място за спекулации от участниците в преговорния процес.

mediapool.bg