Кламер БГ - Новини: "Крещях, че съм журналист. Хвърлиха ме на земята, стъпиха върху мен"

"Крещях, че съм журналист. Хвърлиха ме на земята, стъпиха върху мен"

България

|
Пет, 04 Септ 2020г. 13:44ч.
"Крещях, че съм журналист. Хвърлиха ме на земята, стъпиха върху мен"

Арестуваният при протестите пред министерския съвет в сряда вечер журналист Димитър Кенаров многократно се е легитимирал пред полицаите. Въпреки това е бил арестуван и държан с белезници няколко часа на тротоара. При задържането е бил ритан.

Това разказа Кенаров пред бТВ. По думите той е бил арестуван, докато е снимал. След като полицията започнала да разчиства Ларгото, той е бил притиснат към стената на президентството. Това се е случило около 22 ч. в сряда.

"Крещях, че съм журналист. Хвърлиха ме на земята, камерата ми излетя настрани. Двама души стъпиха върху мен. Казах им, че се задушавам. Друг полицай започна да ме рита. След известно време ми сложиха белезници. Часове наред стоях така", разказа Кенаров.

Арестът му предизвика международна реакция. Румънският евродепутат Рамон Стругариу и комисарят по човешки права към Съвета на Европа Дуня Миятович изразиха безпокойство от случващото се у нас. За разследване на случая настояха от Асоциацията на европейските журналисти.

"За мен проблемът не е, че съм получил този удар. Като журналист, който е отразявал подобни събития, се случва в хода на събитията, когато човек поеме такъв риск, да бъде ударен по случайност от палка, от полицай, от паве, от протестиращ, но тук става въпрос за целенасочен побой и за целенасочен полицейски произвол срещу журналист", каза Кенаров.

"Брутална полицейска агресия, предизвикана от политическа репресия". Така съпредседателят на "Зелено движение" Борислав Сандов определи случилото се на площада в сряда. Той също бе арестуван, но сутринта. Според него определени полицаи са имали задача да предизвикат сблъсъци.

"Изглеждаше, че на случаен принцип се събират протестиращи. Впоследствие установихме, че има камери на полицията, които правят т.нар. лицево разпознаване, които профилират и е много възможно да има целенасочено действие срещу определени хора, които да бъдат изведени", заяви Сандов.

mediapool.bg