Кламер БГ - Новини: Кремъл: Взривното устройство е минало през България (Обновена)

Кремъл: Взривното устройство е минало през България (Обновена)

Свят

|
Ср, 12 Окт 2022г. 16:59ч.
Кремъл: Взривното устройство е минало през България (Обновена)

Кремъл: Взривното устройство е минало през България (Обновена)

Москва смени версията и обяви във вторник, че не камионът, който се твърди, че се е взривил на Кримския мост, е минал през България, а взривното устройство.

Руската Федерална служба за сигурност твърди, че устройството е минало през Русе, като е било замаскирано в рула с полиетиленово фолио на 22 палета с общо тегло над 22 тона.

То е било изпратено от пристанище Одеса за българския Русе в началото на август.

В транспортната операция са участвали няколко фирми, в това число фиктивна фирма, регистрирана в Крим. ФСС посочва и конкретен договор

№ 08.02.2022 г. между LLC "Translogistic UA" (Киев) и "Baltex Capital SA" (Русе).

Преди ден България официално отхвърли руските спекулации, след като преди това ръководителят на руския Следствен комитет Александър Бастрикин съобщи, че България е една от страните, през които е минал камион с експлозиви, взривил по-късно Кримския мост.

По информация на разследващия сайт Bird.bg фирмата "Baltex Capital SA", която руснаците твърдят, че е българска, всъщност е панамска. Компанията има адрес в "Свободна зона Русе" и се занимава с внос и износ на всякакви стоки. По информация в панамския регистър тя не е активна от 2020 година.

Взривът доведе до два дни на масиран руски ракетен обстрел срещу Украйна, в рамките на които бяха поразени и цивилни цели. Според Киев атаките са били планирани преди експлозията на Кримския мост.

Проверката на българските служби установи, че взривеният автобус никога не е бил на територията на страната, както твърдеше първоначално руското разследване, а "стока със сходни характеристики е била въведена на територията на България от друга страна членка на ЕС в контейнер с надлежно оформени документи под режим транзит".

"От проверката става категорично ясно, че контейнерът, с който стоката е напуснала България, не е бил на взривения камион", посочиха от МС.

България проверява и новата версия

В сряда служители на ГДБОП и Агенция "Митници" иззеха документи и видеозаписи от Свободна зона - Русе в издирване на товара, посочен от Кремъл като взрив, предназначен за Кримския мост, съобщи БНР.

Такава фирма обаче няма регистрирана в България, а в Панама и нейни митнически представители са спедиторската фирма "Тиваком".

"За мен като професионалист няма нищо общо камионът, контейнерът, стоката с това, което е стигнало оттатък. Този камион е стигнал там, качвайки се на ферибота в Бургас, стигнал е в Поти оттам нататък какво е станало нямам представа", обясни един от управителите на спедиторската фирма Валентин Илиев и поясни, че отговорност за съдържанието на контейнера носят граничните и митнически власти на държавите, през които преминават товарите.

В случая строителното фолио е тръгнало от Украйна, преминало е през Румъния, пристигнало е в Русе и от там през Бургас е отпътувало към Грузия и Армения.

Според специалисти, цитирани от БНР, това прави невъзможно безпрепятственото придвижване на взрив, колкото и добре да е прикрит.

Демерджиев: Службите си свършиха работата

По-късно служебният вътрешен министър Иван Демерджиев коментира, че българските служби са си свършили работата по случая.

"Знаете и позицията на МС, която беше ясна и категорична. Още във вторник всички материали, налични и събрани доказателства и документи са предадени на прокуратурата".

"Оттук нататък всякакви въпроси моля да бъдат насочени към прокуратурата. Защото изнасянето на информация по отношение на тези документи може да идва само от държавното обвинение, на което са предадени", посочи вътрешният министър.

Москва: Украйна е организатор, участвали са и чужди граждани

В сряда руските власти очаквано съобщиха, че "ФСС съвместно със Следствения комитет на Руската федерация са установили, че организатор на терористичната атака на Кримския мост е главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна - неговия ръководител Кирил Буданов, служители и агенти".

"В рамките на наказателното дело за експлозията на Кримския мост са задържани петима граждани на Русия, трима граждани на Украйна и един на Армения, които са участвали в подготовката на престъплението. Разследването на нападението продължава. Всички организатори и съучастници, включително чужди граждани, ще бъдат преследвани в съответствие с руското законодателство“, съобщиха от ФСС.

Киев: Пълни глупости

Високопоставен украински служител определи като "пълни глупости" твърденията на руското разследване за експлозията, която нанесе тежки щети на моста, свързващ Русия с анексирания от Москва Кримски полуостров.

"Цялата дейност на Федералната служба за сигурност и Следствения комитет е пълна глупост", заяви Андрий Юсов, говорител на украинския вътрешен министър, на въпрос във връзка с руските твърдения за взрива.

"ФСС и Следствения комитет са "фалшиви структури, които служат на режима на Путин, така че ние определено няма да коментираме изявленията им", каза Юсов.

Руската версия

Руските служби твърдят, че "взривното устройство" е било скрито в строително фолио и е пътувало повече от два месеца от Одеса до мястото на експлозията.

В транспортната операция са участвали няколко фирми, в това число фиктивна такава, регистрирана в Крим.

Заподозрени за подготвянето на атаката са гражданите на Украйна Михаил Владимирович Цюркало, роден през 1975 г., Денис Олегович Ковач, роден през 1979 г., Роман Иванович Соломко, роден през 1971 г., грузинските граждани СандроИносаридзе и брокер, наречен "Леван", както и арменецът АртурТерчанян, роден през 1985 г.

Товарът е доставен до Русе по договор, сключен на 8 август. След това пратката стига до Ереван (Армения), където е освободена на 3 октомври 2022 г. След това е изпратена до Москова с получател фирмата “Лидер“

На 4 октомври с камион DAF, регистриран в Грузия, товарът е преминал руско-грузинската граница на ГКПП Верхни Ларс и на 6 октомври е бил доставен и разтоварен в базата за търговия на едро в Армавир в Краснодарския край.

На 7 октомври тази година, със съдействието на Соломко, на украинеца Владимир Василиевич Злоб, роден през 1987 г., и още петима установени граждани на Русия, документите за товара отново са променени и като подател е посочен LLC "ТЕК-34“ (Уляновск). Получателят е несъществуваща компания в Република Крим.

Същия ден палетите са били натоварени в камиона на руския гражданин Махир Юсубов.

Камионът е тръгнал за Симферопол, а на 8 октомври сутринта е бил взривен на Кримския мост.

Контролът върху движението на товара по целия маршрут и контактите с участниците е осъществяван от служител на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната, който се представил като “Иван Иванович“.

Той е използвал за координация виртуален анонимен номер, закупен онлайн.

mediapool.bg