Кламер БГ - Новини: Крайнодясна групировка в Мичиган планирала да отвлече губернаторката на щата

Крайнодясна групировка в Мичиган планирала да отвлече губернаторката на щата

Свят

|
Пет, 09 Окт 2020г. 12:46ч.
Крайнодясна групировка в Мичиган планирала да отвлече губернаторката на щата

Тринайсет души, свързани с крайнодясна групировка, са подведени под отговорност в американския щат Мичиган за планиране на нападения срещу институции и на отвличане на губернаторката на щата - демократката Гретчен Уитмър, яростен противник на президента Доналд Тръмп, предаде Франс прес, като се позова на местните власти.

Шестима мъже смятали да отвлекат Уитмър преди президентските избори на 3 ноември и да я съдят за "измяна", се казва в огласения обвинителен акт.

Още седем души, свързани с местната групировка "Улвърийн уочмен", са арестувани и съм им повдигнати обвинения "за планиране на операция за нападение на щатския парламент и отвличане на представители на управлението, включително на губернаторката", заяви щатският министър на правосъдието Дейна Несъл.

На даден етап заговорниците обсъждали наемането на 200 души, които да щурмуват щатския парламент и да вземат заложници, но този план бил изоставен и вместо това те решили да следят и отвлекат Уитмър от ваканционното й жилище, отбелязва Ройтерс.

Разследването на федералната полиция започнало в началото на годината, когато ФБР засякло в социалните мрежи група хора да говорят за сваляне със сила на членове на правителството и силите на реда.

Шестимата обвиняеми, които били арестувани, упреквали губернаторката, че е "тиранична" и упражнява "безконтролна власт".

За осъществяването на плановете си шестимата се свързали с хората от "Улвърийн уочмен", заедно с които се подготвили за операцията.

В средата на март Уитмър наложи в щата си едни от най-суровите в страната ограничения за спиране на епидемията от коронавируса. По това време Мичиган беше сред най-тежко засегнатите от епидемията.

Губернаторката редовно е обект на нападки от страна на Тръмп заради мерките си срещу епидемията. Няколкостотин противници на рестрикциите, някои - тежко въоръжени - на няколко пъти организираха протести с искане за отваряне на местната икономика. В края на април въоръжени демонстранти дори влязоха в сградата на правителството в Мичиган, настоявайки за смекчаване на здравните мерки.

На пресконференция Уитмър обвини Тръмп, че насърчава екстремистки групировки, като "откачените и извратени хора", планирали отвличането й, и припомни, че Тръмп не осъди белите супремасисти на президентския дебат с Джо Байдън.

"Когато лидерите ни се срещат с наши родни терористи, насърчават ги и са в приятелски отношения с тях, те легитимират действията им и са техни съучастници", заяви Уитмър.

Говорителката на Белия дом Кейли Макенани каза в отговор, че президентът Тръмп е осъдил всички форми на омраза, и че губернаторката всява разделение с твърденията си.

mediapool.bg