Кламер БГ - Новини: Крайнодесният холандец Герт Вилдерс иска да бъде депутат в два парламента

Крайнодесният холандец Герт Вилдерс иска да бъде депутат в два парламента

Европа

|
Ср, 11 Юни 2014г. 11:26ч.
Крайнодесният холандец Герт Вилдерс иска да бъде депутат в два парламента

Крайнодесният холандски евроскептик Герт Вилдерс е решил да заеме мястото си в Европейския парламент въпреки забраната за едновременно членство в два парламента, съобщи снощи холандската избирателна комисия, цитирана от Ройтерс.

Генералният секретар на комисията Меле Бакер каза пред холандското радио, че Вилдерс е заявил намерението си да поеме своя мандат в Страсбург, без да освобождава мястото си в холандския парламент в Хага.

Процедурният правилник на Европарламента забранява подобна практика. Холандските правила обаче не забраняват двойните мандати и избирателната комисия е безсилна да спре Вилдерс да упражнява и двата мандата едновременно.

Неговото решение да не се съобразява със забраната е прелюдия към дълга юридическа процедура, която в края на краищата вероятно ще завърши с изхвърляне на Вилдерс от Европарламента.

Миналата седмица Вилдерс, чиято Партия на свободата спечели четири места в Европарламента, каза, че възнамерява да се обърне към Съда на ЕС и да настои той да излезе с решение, отменящо забраната.

"Почти 300 000 души гласуваха за мене. Ще бъде абсурдно Брюксел да ми забрани да представлявам моите избиратели в Европарламента", каза той.

Вилдерс бе на 10-о място в листата на своята партия за евроизборите, след като предварително бе заявил, че няма интерес да става евродепутат. Но с личните преференции на много от гласувалите за Партията на свободата, която е за излизане на Холандия от ЕС, той има правото да заеме едно от четирите евроместа, които тя спечели.

mediapool.bg