Кламер БГ - Новини: Крайнодесният Национален фронт във Франция е затънал в дългове

Крайнодесният Национален фронт във Франция е затънал в дългове

Европа

|
Четв, 05 Ян 2017г. 18:07ч.
Крайнодесният Национален фронт във Франция е затънал в дългове

Крайнодесният "Национален фронт" във Франция обяви, че полага неимоверни усилия да си осигури финансиране за кандидат-президентската кампания през 2017 година, като обвини френските банки, че отказват финансиране на партията по политически причини, предаде Ройтерс.

"Нужни са ни повече средства и ние ще ги намерим", зарече се пред репортери лидерката на НФ Марин льо Пен. Засега имаме само половината от онова, което ни е необходимо, но "ще намерим една банка някъде по света, която е готова да ни заеме пари", каза тя, без да дава повече подробности.

НФ заяви през декември, че му трябват 27 млн. евро за кампаниите за президентски и за парламентарни избори. Неотдавна стана ясно, че партията на Марин льо Пен е взела назаем около 6 млн. евро от минипартията на сърдития си баща и основател на НФ Жан-Мари льо Пен, когото тя, по ирония на съдбата, изхвърли от собствената му партия.

Освен това НФ има да връща заем от 9 млн. евро към фалиралата Първа чешко-руска банка, получен през 2014 г. и използван за предишни предизборни кампании. След като лицензът на банката бе отнет, Русия е предприела юридически стъпки да събере вземанията от длъжниците на банката, включително и от френския НФ. Въпросът за руския дълг на партията стана твърде деликатен след обвиненията на американските разузнавателни служби срещу Русия, че активно се е намесвала с хакерски похвати в американските президентски избори с цел да повлияе на резултата им.

Запитана от журналисти неотдавна дали и този път нейната партия ще почука на вратите на руските банки, Льо Пен не скри, че е готова да вземе пари откъдето и да е. "Аз търся навсякъде, включително в САЩ, Великобритания, абсолютно навсякъде", каза тя.

Ройтерс припомня, че антиимигрантският и евроскептичен НФ има подкрепата на около една четвърт от френските избиратели и че Марин льо Пен има големи шансове да отиде на балотаж в президентските избори във Франция напролет.

mediapool.bg