Кламер БГ - Новини: "Руско имперско движение" обучава крайнодесни германски екстремисти

"Руско имперско движение" обучава крайнодесни германски екстремисти

Свят

|
Пет, 05 Юни 2020г. 12:55ч.
"Руско имперско движение" обучава крайнодесни германски екстремисти

Крайнодесни екстремисти от Германия вероятно са получавали обучение в специален лагер край руския град Санкт Петербург, съобщава в петък сп. "Фокус", цитирано от ДПА.

Няколко членове на младежкото крило на крайнодясната Националдемократическа партия (НДП) и на малката дясна партия "Третият път" са преминали курс по паравоенно обучение, пише германският седмичник, като се позовава на разузнавателни източници.

Екстремистите били подготвяни за боравене с оръжия и експлозиви и придобиването на умения за близък бой.

В публикацията като организатор на обучението е посочена организацията "Руско имперско движение" (РИД). Предполага се, че тя разполага с два тренировъчни лагера край Санкт Петербург.

През април тази година САЩ включиха РИД в своя списък на терористични организации с аргумента, че групировката "извършва паравоенно обучение за бели расисти и неонацисти в Европа". Тогава руското външно министерство заяви, че тази мярка не допринася за борбата с тероризма и че Вашингтон не е дал доказателства.

Според публикации в руски медии това движение на крайнодесни православни руснаци също е смятано за екстремистко в Русия, но не е забранено. По време на протести в страната са забелязвани членове на Имперското движение със жълто-черни отличителни знаци.

Германските разузнавателни служби знаят за базите в Русия за обучение на екстремисти, но по правни причини не могат да разследват на място в Санкт Петербург, отбелязва "Фокус".

На сайта на организацията тя е определена като "православна национал-патриотична и монархическа", а като нейна основна задача са посочени "защитата на традиционните руски ценности, подкрепа за политическата, духовна и културна руска експанзия, борба с русофобията, нелегалната имиграция, църковните ереси и расколи, както и активна пропаганда на руския християнски национализъм", пише руското издание РБК.

В единния руски федерален списък на организациите, признати в сответствия с руското законодателство за терористични, РИД не присъства. Затова пък сайтът на организацията и няколко броя на нейното печатно издание са вкарани от Министерството на правосъдието на Русия във федералния списък на екстремистките материали, добавя РБК.

Според сайта на Радио "Свобода" РИД е базирано в Санкт Петербург, а неговият ръководител Станислав Варабьов е казвал, че движението е пращало руски бойци на територията на Украйна за участие във войната в Донбас.

Идеологически РИД може да бъде отнесено към руските крайнодесни монархисти. Заедно с това обаче те се отличават с някои антисталинистки позиции, което донякъде не се вписва в идеологическата и историческата картина на съвременните руски движения от имперски и просъветски тип. За идеологическата основа на движението може да се съди и по публикациите на сайта на организацията, където се разпространяват материали с открито антисемитски и антимигрантски възгледи, както и със специфичен възглед за историята на Втората световна война, отбелязва Радио "Свобода".

Като пример се посочва оправдаването на агресивната политика на Германия през 30-те години на 20-ти век, както и че Йосиф Сталин е сравняван с президента на Чечения Рамзан Кадиров. В последно време на сайта на организацията и на страниците му в социалните мрежи се появяват материали, отричащи съществуването на вируса Covid-19.

Многократно в публикациите на РИД и в изказванията на неговите лидери се срещат и антиукраински позиции и пропаганда на идеята за създаване на т.нар. "Новорусия".

Организацията поощрява участието на свои привърженици в конфликта в Донбас в състава на т.нар. "Имперски легион", като се започне от 2014 година. Ако се съди по публикациите в профилите на "легиона" и неговите участници в социалните мрежи, може да се каже, че те са били особено активни в бойните действия през зимата на 2015 година.

mediapool.bg