Кламер БГ - Новини: Крадци избягали с моторница след обир на кралски скъпоценности в Швеция

Крадци избягали с моторница след обир на кралски скъпоценности в Швеция

Свят

|
Ср, 01 Авг 2018г. 16:54ч.
Крадци избягали с моторница след обир на кралски скъпоценности в Швеция

Полицията в Швеция издирва крадци, които са задигнали две безценни кралски корони и скиптър от катедрала преди да избягат с моторна лодка.

Дръзкият обир в историческата катедрала в град Стренгнес е станал почти посред бял ден във вторник. По това време катедралата е отворена за посетители.

Крадците са откраднали кралски погребални регалии от XVII век - изчезнали са короната и скиптърът на Карл IX и короната на неговата съпруга, кралица Кристина. Карл IХ е син на един от най-великите шведски монарси – Густав І Васа.

Короните и скиптърът са изработени от злато и емайл, инкрустирани са с мъниста, кристали и перли. Те са откраднати от заключен шкаф, снабден с алармена система, който се помещава в готическата катедрала. Макар че полицията не е потвърдила, предположенията са, че крадците биха могли да задигнат скъпоценностите само ако счупят стъклото, с което обаче е трябвало да се задейства алармата.

Том Ровел, който ще се жени в катедралата следващата седмица, е казал пред шведски вестник, че е видял двама мъже да излизат тичешком от сградата, след което скочили в бяла моторна лодка и потеглили с бясна скорост.

Още като ги видях, разбрах, че са обирджии, заради поведението им, разказва Ровел.

Моторната лодка е чакала в езерото Меларен, разположено в подножието на хълма, където е катедралата.

Смята се, че крадците са избягали през огромната езерна система западно от Стокхолм. Полицията е започнала масирана акция по издирването им с хеликоптери и лодки, но засега без успех.

Крадците, които все още не са идентифицирани, и ценностите, вече се издирват международно чрез Интерпол.

Говорителят на шведската полиция Стефан Дангардт каза, че предметите са национална ценност и вероятно ще бъде много трудно да бъдат продадени.

Мария Елиор от шведската полиция коментира пред местна телевизия, че според нея задигнатите предмети ще е невъзможно да се продадат.

През 2013 г. корона и скиптър, използвани през XVI век на погребението на шведския крал Йохан III бяха откраднати от Вестерас, друг град на брега на същото езеро. След няколко дни скъпоценностите били върнати в два големи плика за отпадъци, оставени на магистралата след обаждане до полицията.

mediapool.bg