Кламер БГ - Новини: Коста Рика продължи да пише история, отстранявайки Гърция

Коста Рика продължи да пише история, отстранявайки Гърция

Спорт

|
Пон, 30 Юни 2014г. 09:52ч.
Коста Рика продължи да пише история, отстранявайки Гърция

Сензацията на Световното първенство в Бразилия – отборът на Коста Рика, продължи блестящото си представяне в неделя, достигайки за пръв път в историята си до четвъртфинал на такъв форум.

Това стана, след като тимът успя да победи с дузпи Гърция, въпреки че беше с човек по-малко в половината от 120-те игрови минути, завършили при резултат 1:1.

Вратарят Кейлор Навас стана големият герой за костариканците, след като спаси две стопроцентови положения през игровите минути, а след това отрази и дузпа, бита от Теофанис Гекас. Гърците имаха шанс също за първи път в историята си да намерят място в Топ 8 на Мондиал, и за първи път загубиха мач на Световно, след като бяха отбелязали гол в него.

Коста Рика имаше съвсем малко положения в 120-те минути и въпреки намаления си състав през втория час игра издържа на паниката и хаоса, и накрая играчите на Хорхе Луис Пинто бяха безупречни при наказателните удари, вкарвайки пет от пет. Теофанис Гекас единствен пропусна дузпа, но бе в решаващ момент – при 5:4. Оттам Майкъл Умана реализира, и така прати Коста Рика на четвъртфинал, където ги чака Холандия.

Коста Рика поведе, но отново в самия край на срещата, Гърция се спаси, изравни, и така добута мача напред. Двубоят не блесна с някакви особени футболни достойнства, и стана по-динамичен и интересен чак през второто полувреме. Най-доброто положение преди почивката бе в полза на Гърция, в 37-та минута, когато след страхотен пас на Холебас, Салпингидис бе изпуснат от защитата на Коста Рика, и само благодарение на отличния си рефлекс, Кейлор Навас успя да избие в корнер.

През второто полувреме Гърция отново започна по-устремно, но точно увлечени в атака, южните ни съседи забравиха за момент за защитата, и допуснаха гол. В 52-та минута Брайън Руис откри резултата. Боланьос го намери непокрит с пас отляво, и за опитния футболист не бе проблем да отправи плътен и точен удар от границата на пеналта.

В следващите минути в игра за Гърция се появиха двама нападатели - Митроглу и Гекас, а между тези смени дойде и може би решаващо отсъждане на австралийския арбитър. Бенджамин Уилямс изгони Оскар Дуарте в 66-та минута, за грубо нарушение срещу Хосе Холебас.

В първата минута на добавеното време, в атака се хвърли и бранителят Сократис. Той овладя в наказателното поле, намери Гекас, чийто удар бе избит, но топката се върна в Сократис, който от 10 метра шутира право във вратата. В продълженията гърците пропуснаха няколко добри шанс да решат всичко в своя полза и така се стигна до загубата им при дузпите с 3:5.

mediapool.bg