Кламер БГ - Новини: Коронавирусът остави на втори план израелските планове за анексия

Коронавирусът остави на втори план израелските планове за анексия

Свят

|
Пет, 17 Юли 2020г. 14:33ч.
Коронавирусът остави на втори план израелските планове за анексия

Новият взрив на коронавируса в Израел и разделенията в правителството на премиера Бенямин Нетаняху изместиха вниманието от плановете му за анексиране на части от окупирания Западен бряг, казаха официални лица, цитирани от Ройтерс.

Въпреки че консерваторът Нетаняху и министърът на отбраната Бени Ганц, неговият центристки коалиционен партньор, приеха, че правителството може да започне анексията от 1 юли, са били проведени "почти нула" дискусии по темата на равнище министри, заяви високопоставен министър.

И предвид, че все още няма споразумение с Вашингтон по механизмите на тази стъпка, свързана с мирното предложение, обявено от президента на САЩ Доналд Тръмп, всякакви действия за разпростиране на израелския суверенитет над еврейските селища и долината на река Йордан на Западния бряг изглеждат малко вероятни.

Палестинците отхвърлиха плана на Тръмп. Европейски и арабски страни предупредиха за дипломатически последствия, ако Израел анексира едностранно земя, върху която палестинците искат да създадат държава.

В същото време Нетаняху е притеснен от разпространението на новия коронавирус, което според помощниците му може да наложи нови ограничителни мерки. Безработицата достигна рекордните 21 на сто и антиправителствените протести стават все по-бурни.

Проучване от непартийния Израелски демократичен институт показа във вторник, че само 29,5 на сто от обществото се доверява на начина, по който Нетаняху се справя с кризата.

Имаше открита съпротива от партията на Ганц Синьо и бяло, което прави по-трудно да бъде убеден Вашингтон, че всякаква анексия ще се ползва с широка обществена подкрепа в Израел.

"Става дума за правилния план в погрешното време", заяви високопоставен министър от Синьо и бяло. "Намираме се насред най-голямата криза, която Израел е виждал от десетилетия насам...и ще бъде безотговорно и безчувствено да се занимаваме в момента с нещо друго".

Ганц е предсказвал, че кризата може да продължи до края на 2021 година.

Друг официален представител, който пожела анонимност, заяви, че е минала повече от седмица от последния път, когато израелски представители са обсъждали с американски дипломати анексията, предвидена според плана на Тръмп, който предвижда разпростиране на израелския суверенитет над до 30 на сто от територията на Западния бряг.

В отговор на искане на коментар канцеларията на Нетаняху отговори, че "за момента няма нова информация".

Няколко министри от партията на Нетаняху Ликуд искат тази стъпка да бъде предприета веднага. Някои изразяват в частни разговори загриженост, че вниманието на Тръмп ще се насочи другаде с наближаването на президентските избори през ноември и че вероятният кандидат на демократите Джо Байдън се обявява против анексията.

mediapool.bg