Кламер БГ - Новини: Коронавирусът в Европа: Темпът на заразата в Германия е на най-ниското си равнище от 2 седмици

Коронавирусът в Европа: Темпът на заразата в Германия е на най-ниското си равнище от 2 седмици

Коронавирус

|
Четв, 29 Апр 2021г. 18:09ч.
Коронавирусът в Европа: Темпът на заразата в Германия е на най-ниското си равнище от 2 седмици

Темпът на разпространение на коронавируса в Германия за последните седем дни спадна до 155 на 100 000 души - най-ниското му равнище от две седмици, показват данните на Института за заразни болести Роберт Кох, цитирани от Ройтерс.

Това е ключов показател, който германското правителство използва, за да определи дали да затегне или облекчи локдауна. То достигна 169 души на 100 000 в понеделник, но оттогава спада всеки ден. Последния път, когато числото спадна под 160, беше на 14 април, когато бяха регистрирани 153 случая на 100 000 души.

Германия се бори с третата епидемична вълна, но усилията й се затрудняват от по-заразния британски вариант и относително бавното начало на националната кампания за ваксинация.

В някои части на Германия бяха наложени по-строги правила за локдаун през уикенда, след като канцлерката Ангела Меркел прокара закон, даващ по-големи правомощия на федералното правителство, защото някои от 16-те провинции отказаха да въвеждат по-строги мерки.

Новият закон позволява на правителството да налага полицейски час от 22 до 5 часа в райони, където в продължение на три поредни дни случаите надхвърлят 100 на 100 000 жители. Правилата предвиждат и по-строги ограничения за частните събирания и пазаруването. Училищата ще трябва да затворят врати и да се върнат към онлайн обучение, ако случаите през три поредни дни достигнат 165 на 100 000.

Броят на случаите нарасна днес с 24 736, с близо 5000 по-малко, отколкото преди седмица. Регистрирани бяха и 264 нови смъртни случая, с което броят им достигна общо 82 544.

Френското правителство ще започне да разхлабва вечерния час, въведен заради коронавируса, а накрая ще го премахне изцяло, предаде Ройтерс. В интервю за регионални френски издания президентът Еманюел Макрон е начертал пътна карта за облекчаване на антикоронавирусните рестрикции.

Според плана началото на вечерния час ще бъде преместено от 19 ч. в 21 ч. от 19 май, а от 9 юни той ще започва дори в 23 ч. Предвижда се вечерният час да отпадне изцяло на 30 юни.

От 19 май ресторанти, кафенета и барове във Франция ще могат да приемат клиенти в откритите си пространства. В същия ден ще подновят работа музеите, киносалоните и театрите.

От 9 юни чужди туристи с така наречения "санитарен пропуск" ще могат да посещават отново Франция, предвижда още планът.

Този график е временен и може да претърпи промени на регионална база, там където интензивните отделения са почти препълнени или където броят на новите случаи на зараза превишава 400 на 100 000 жители, отбелязват френските издания "Монд" и "Паризиен".

Още от миналата седмица стана известно, че ограниченията в придвижването до 10 километра от жилищата ще бъдат вдигнати на 3 май. Същият ден присъствено обучение ще подновят учениците в по-горните класове във Франция, припомня Франс прес.

След четири месеца на строг локдаун, Нидерландия направи крачка към нормалното с отмяната на няколко ковид ограничения, предаде ДПА.

Нидерландското правителство реши да облекчи ограниченията въпреки постоянния висок брой заразени и резките предупреждения на здравните власти. Министър-председателят Марк Рюте нарече този ход "пресметнат риск". Гражданите отново могат да излизат нощем по улиците, тъй като вечерният час, наложен през януари, е отменен. Магазините и откритите площи на ресторантите могат отново да работят при определени условия. Нидерландците може да приемат до двама гости у дома, вместо само по един, както беше досега.

Броят на заразените на седемдневна база на 100 000 души в момента е 317 - почти двойно на регистрираните случаи в съседна Германия, където строгите ограничения остават в сила. Въпреки това, правителството на Рюте очаква новите случаи бързо да намалеят благодарение на увеличаващия се брой ваксинирани.

До момента над 5 милиона души - около 30 на сто от пълнолетните, са инжектирани с най-малко с първа доза ковид ваксина. Населението на Нидерландия е 19 милиона.

В деня на разхлабване на рестрикциите под пролетното синьо небе централните части на Амстердам, Ротердам, Утрехт и Хага се изпълниха с дълги опашки пред магазините за хранителни стоки, бутиците и магазините за мебели. В площад в центъра на Маастрихт хората надаваха радостни възгласи и пееха. А някои дори хвърляха конфети.

Великобритания ще закупи още 60 милиона дози от ваксините на Pfizer/BioNtech, обяви британският здравен министър Мат Ханкок, цитиран от Ройтерс. По думите му новият договор за допълнителни доставки ще ускори ваксинационната програма в кралството през следващите месеци на годината. Великобритания е поръчала общо 100 милиона дози от тази ваксина, която е сред трите, одобрени от британския лекарствен регулатор.

Ханкок каза още, че Англия се готви за следващия етап от разхлабването на ограниченията през следващия месец. Предвижда се най-рано от 17 май отваряне на пъбовете и ресторантите, сочи пътната карта на правителството и поради обнадеждаващите данни тя ще бъде следвана, каза той.

По думите на Мат Ханкок Обединеното кралство не разполага с излишък от ваксини, за да го предостави на Индия, която е изложена на смъртоносна вълна от разпространение на вируса и болниците й са претоварени. Лондон е отпуснал на Делхи медицинско оборудване, но не е в състояние да даде и ваксини, подчерта министърът на пресконференция.

Италия удължи днес с още 15 дни въведените антиковидни ограничения за пристигащи от други европейски страни, съобщи здравното министерство и добави, че налага също забрана за влизане на пътници от Шри Ланка, предаде Ройтерс. Пътниците, влизащи в Италия от други европейски държави, се подлагат на петдневна карантина и задължително тестване за КОВИД-19 както при пристигането си, така и в края на периода на изолацията.

Прочутият милански оперен театър Ла Скала подновява представленията пред публика през май, предаде Франс прес.

Хорът и оркестърът на театъра, дирижиран от Рикардо Шайи, ще дадат началото на това рестартиране на 10 май. На следващия ден Виенският филхармоничен оркестър, дирижиран от италианеца Рикардо Мути, ще изнесе концерт в Ла Скала. На 17 май пък ще има концерт, дирижиран от британеца Даниъл Хардинг.

Представленията обаче ще са в съответствие с разпоредбите на закрито в театрите, кината и концертните зали в жълтите зони в Италия да има не повече от 500 зрители.

Над 50 милиона души са били заразени с коронавируса в Европа от появата на вируса в Китай през декември 2019 г., предаде Франс прес, като се позовава на своя равносметка на базата на официални данни на властите на отделните страни.

Общо потвърдените случаи на зараза в 52 страни и региони са 50 021 615. В последните седем дни са регистрирани над 1 382 000 случая на зараза, което е средно по 197 400 случая на ден.

В повечето от страните в Европа се наблюдава намаляване на хода на епидемията, като всекидневният брой на новите случаи бележи спад вече от две седмици.

Сред страните, които имат трудности във възпирането на епидемията, е Кипър, който миналата седмица регистрира 651 нови случая на зараза на 100 000 жители, което е най-високото съотношение в света, според данните на Франс прес.

От началото на пандемията в Европа починалите от болестта са 1 069 900, като сега на ден смъртните случаи са около 3600.

mediapool.bg