Кламер БГ - Новини: Коронавирусът в Европа: Само двама починали за денонощие във Великобритания

Коронавирусът в Европа: Само двама починали за денонощие във Великобритания

Коронавирус

|
Пон, 10 Май 2021г. 15:58ч.
Коронавирусът в Европа: Само двама починали за денонощие във Великобритания

Само двама души, дали положителна проба за коронавирус през последните 28 дни, са починали за изминалите 24 часа във Великобритания, предаде снощи Ройтерс, като се позова на правителството.

През последната седмица смъртните случаи в страната, свързани с Covid-19, са 67 - с 39 процента по-малко в сравнение с предходната седмица.

Великобритания е на пето място в мрачната статистика в света и първа в Европа, с над 127 хиляди починали от началото на пандемията. Страната преживя опустошителна втора епидемична вълна, която достигна своя пик в края на януари, но оттогава броят на смъртните случаи рязко намаля, паралелно с успеха на ваксинационната кампания - една от най-бързо напредващите в света.

Над 35 милиона британци, или малко повече от две трети от пълнолетното население, са получили поне една доза ваксина. От тях над 17 милиона, или една трета от всички пълнолетни жители на Великобритания, вече са напълно ваксинирани.

Новите случаи на коронавирус за изминалите 24 часа в страната са 1770. Общият им брой през последните седем дни е под 15 хиляди - с 4,3 процента по-нисък в сравнение с предходната седмица.

В апогея на втората вълна дневният брой на заразените надхвърляше 80 000, а починалите в деня на пика бяха над 1300.

Англия продължава да отменя ограниченията от 17 май благодарение на добрите показатели при заразените и ваксинираните, съобщи британското правителство, цитирано от Ройтерс. Великобритания постепенно разхлабва рестрикциите от последния локдаун, следвайки огласения през февруари план от четири фази.

При третия етап на хората ще бъде позволено отново да се срещат на закрито, за първи път от месеци, като на едно място ще могат да се събират до шест души или две домакинства.

Барове, кафенета и ресторанти ще могат да посрещат посетители на закрито при спазването на някои правила. Дейността си ще могат да възобновят също развлекателни и хотелски обекти, както и спортни съоръжения.

От канцеларията на премиера Борис Джонсън отбелязаха, че при решението за пристъпване към третия етап са взети под внимание най-новите данни за ваксинациите, заразените, броя на пациентите в болница и смъртните случаи.

"Пътната карта остава в сила, успешната ни ваксинационна програма продължава - над две трети от пълнолетните жители на Обединеното кралство вече са имунизирани с първа доза ваксина - и сега можем да планираме отпадане на ограниченията - предпазливо, но необратимо", се казва в комюникето.

От 17 май се очаква да бъдат облекчени и някои рестрикции, свързани с пътуванията в чужбина, посочва Франс прес.

Полуавтономните правителства в Шотландия, Уелс и Северна Ирландия имат собствен план-график за облекчаване на наложените ограничения.

Вятър на свободата полъхна вчера с отмяната на извънредното положение, наложено в Испания поради ситуацията в здравеопазването. Жителите най-после можеха да напуснат своя район или да се събират вечер на улиците, предава Франс прес.

В няколко градове на страната краят на наложения през октомври извънреден режим и отмяната на полицейския час в повечето региони бяха отбелязани с викове, аплодисменти и музика. Кадрите на събирания без спазване на социална дистанция предзвикаха полемика в една от най-засегнатите страни в Европа, където властите призовават жителите да не се отпускат въпреки подобряването на здравословната ситуация от няколко седмици.

"Ще си кажеш, че е Нова година", казва Ориол Корбела, 28-годишен, излязъл на улиците на Барселона, като стотици младежи. "Връщаме се малко към нормалното, към свободата, но трябва да помним, че вирусът все още е налице", добави той.

В Мадрид общинската полиция извърши "над 450 операции" в нощта на събота срещу неделя заради неспазване на здравните мерки, оплака се кметът на столицата Хосе Луис Алмейда.

Освен за празник, това беше и момент на повторна среща за много испанци, които не бяха виждали близките си от месеци. Освен за Коледа, когато ограниченията бяха облекчени в продължение на няколко дни, испанците не можеха да напускат района на местожителството си след обявяването на извънредното положение в края на октомври.

Полъх на свобода за испанците, но отмяната на извънредното положение е истинска главоблъсканица за регионалните власти, които отговарят за борбата със здравната криза. Благодарение на извънредното положение те можеха да налагат от октомври насам полицейски час и да спират влизането или напускането на тяхната територия, без да изчакват разрешение от съда.

Макар че тя е синоним на отмяна на полицейския час и отварянето на регионите, краят на извънредното положение не означава край на ограничителните мерки в Испания, която остава засегната от пандемията с 8 186 нови случая и 66 смъртни случая за 24 часа, отчетени в петък, показват последните данни на министерството на здравеопазването.

Темпото на разпространение на вируса спадна в петък до 198 случая на 100 000 жители за последните 14 дни, в страната, която остава една от най-тежко засегнатите в Европа, с близо 79 000 жертви и 3,5 милиона случая.

17-те автономни области все още могат да ограничават, например, работното време и капацитета, с който могат да работят барове, ресторанти и магазини. Те могат също така да искат повторното налагане на полицейски час или на изолация на тяхната територия, но отсега нататък имат нужда от одобрението на съд.

И главоблъсканицата започва оттам. Макар че туристическите Балеарски острови и област Валенсия са получили разрешение да запазят полицейския час, исканията на Страната на баските (в северна Испания) и на атлантическите Канарски острови бяха отхвърлени от съда.

Няколко региона оказаха през последните седмици натиск върху изпълнителната власт да удължи извънредното положение, но тя отказа, като заяви, че не може да удължава безкрайно един извънреден режим. Тя посочи подобряването на здравната ситуация и напредването на програмата за ваксинации в страна, където 13 на сто от населението са изцяло ваксинирани, а 28 на сто са получили една от първите две дози, според последните официални данни.

Кадрите на импровизирани събирания на улиците бяха коментирани оживено в медиите и социалните мрежи и критикувани остро от дясната опозиция.

"Минаваме от извънредни положение към хаоса", порица лидерът на дясната Народна партия Пабло Касадо.

Макар че прогнозите са благоприятни, властите предупредиха населението, уморено от повече от година на ограничения, за рисковете от прекомерното отпускане.

Трябва да се избягва "създаването на фалшиво впечатление. Това не означава край на мерките за контрол" на епидемията, подчерта в четвъртък главният епидемиолог на министерството на здравеопазването Фернандо Симон. "Хората трябва да разберат, че трябва да продължат да прилагат мерките, които зависят от всички нас", добави той, защото "не можем да изключим нищо по отношение на развитието на пандемията".

Магазините в Чехия днес отново отварят врати, въпреки че очакванията за първоначален наплив на клиенти не се оправдаха, предаде ДПА.

Възобновяването на работата на магазините е съпроводено с правила и рестрикции, като от клиентите се изисква да носят защитни маски тип ФФП2, а броят на пазаруващите е ограничен до един човек на 15 квадратни метра търговска площ.

Всички магазини, продаващи стоки не от първа необходимост бяха затворени през октомври и бяха отворени наново за кратко само по време на коледните празници.

Приблизително един на всеки 10 магазина е излязъл от бизнеса заради продължителния локдаун, според бизнес всекидневника "Хосподарске новини", който се позовава на представители на сектора.

Броят на случаите на коронавирус в Чехия значително е намалял, със 101 случая на 100 000 души на седмична база, според последни данни.

Германците, които горят от нетърпение да пазаруват в съседната страна, обаче няма да могат да го направят, тъй като Чехия все още е в списъка на рисковите страни, което означава, че след завръщането си в Германия те трябва да преминат задължителна карантина.

Ваксинационната кампания в Чехия напредва също със значителни темпове и хората над 45-годишна възраст могат от утре да се регистрират за час за имунизация, съобщи правителството.

Повече от 1 милион от жителите на страната с 10,7 милиона души население вече са напълно ваксинирани, което е близо 9,3 процента от цялото население.

mediapool.bg