Кламер БГ - Новини: Японското правителство отрече, че ще ваксинира приоритетно олимпийските спортисти

Японското правителство отрече, че ще ваксинира приоритетно олимпийските спортисти

Коронавирус

|
Четв, 08 Апр 2021г. 12:17ч.
Японското правителство отрече, че ще ваксинира приоритетно олимпийските спортисти

Японското правителство днес направи опит да успокои бурната реакция в социалните мрежи, като изтъкна, че в момента не планира да ваксинира приоритетно спортистите, които ще участват на олимпиадата, отхвърляйки медийни съобщения, че обмисля такава възможност, предаде Ройтерс.

Възмущението в социалните медии избухна в момент, когато ваксинирането в Япония изостава значително в сравнение с темповете в други развити държави. Едва 1 милион души са получили първа доза от ваксината на Pfizer/BioNtech от февруари насам, при население от 126 милиона, а имунизирането на по-уязвимите възрастни хора ще започне чак идната седмица.

С наближаването на летните олимпийски игри, които трябва да започнат през юли, случаите на зараза растат.

Днес в Токио са регистрирани 545 нови случаи, а губернаторката каза, че ще поиска от централното правителство да наложи спешни мерки в столичния регион.

По-рано днес агенция Киодо съобщи, която цитира правителствени служители, Япония е започнала да обмисля възможността да обезпечи ваксинирането на спортистите си, участници в олимпийските и параолимпийските игри, до края на юни.

"Първо дайте на баба ми!", написа потребител в Туитър. "Всички спортисти са млади и здрави".

Възмущението продължи дори и след като правителственият говорител Кацунобу Като каза, че кабинетът не обмисля да даде приоритет на олимпийците.

Много хора отбелязаха, че първоначалният план за ваксиниране дава приоритет на медицинските работници, възрастните и на хора с хронични заболявания, а редовите граждани едва ли ще бъдат ваксинирани преди лятото.

Докато правителството каза, че работи за провеждането на олимпийските игри, както е планирано, от 23 юли, голямо мнозинство японци искат те са бъдат отменени или отново отложени.

mediapool.bg