Кламер БГ - Новини: Шефът на "Пирогов" прогнозира удвояване на хората с Covid-19 в болниците

Шефът на "Пирогов" прогнозира удвояване на хората с Covid-19 в болниците

Коронавирус

|
Ср, 22 Юли 2020г. 14:14ч.
Шефът на "Пирогов" прогнозира удвояване на хората с Covid-19 в болниците

До края на юли заетите болнични легла на хора с Covid-19 ще са между 900 и 1200, прогнозира директорът на "Пирогов" Асен Балтов пред Нова тв. В момента хоспитализираните са 620, а 31 са в интензивните отделения.

"Ако броят на заразените с коронавирус продължава да расте, в рамките на следващите 10 дни ще имаме нужда от удвояване на леглата в болниците, които са за пациенти със заразата", каза Балтов.

Според него до края на септември заразените може да достигнат 20 хияди души. Толкова са установените случаи в Сърбия в момента.

"В големите градове здравната система ще успее да се справи. В по-малките градове, където се появяват огнища, системата няма такъв капацитет", обясни Балтов.

Според негови изчисления около 1/3 от всички тествани в последните седмици са хора, които искат да пътуват в Европа. Само в "Пирогов" за денонощие се правят 300 теста, а болницата е длъжна да тестват всичките си 2300 души персонал веднъж на месец.

"Аз не съм оптимистично настроен към отварянето на нощните заведения и разрешаването на абитуриентските балове. Това със сигурност допринесе много за големия брой заразени.

Доказателство е фактът, че приемаме все повече и повече млади пациенти с коронавирус. Хората от възрастовата категория до 30 години и тази до 50 е с най-големи бройки през последния месец", каза лекарят.

Той апелира към всички да носят маски. Според Балтов европейските държави може да се окажат принудени да върнат част от строгите мерки ноември и декември, ако случаите ескалират до високи нива.

"Не трябва да забравяме, че тогава идват и парагрипните вирусни инфекции. Очаква се да бъдат направени комбинирани тестове, които да показват дали човек е болен от Covid-19 или от грип. Те ще се появят на пазара в края на септември. Това ще бъде в голяма помощ за лечебните заведения. Категорично обаче клиниката при средно тежките и тежките случаи на коронавирус се различава много от тази при грипа. Хората с опит могат лесно да разграничат тези две състояния", коментира Балтов.

mediapool.bg