Кламер БГ - Новини: Чехия отбеляза нов рекорд на дневния брой нови случаи на коронавирус

Чехия отбеляза нов рекорд на дневния брой нови случаи на коронавирус

Коронавирус

|
Ср, 19 Ян 2022г. 13:47ч.
Чехия отбеляза нов рекорд на дневния брой нови случаи на коронавирус

Чехия отбеляза нов рекорд на дневния брой нови случаи на коронавирус

Чешките здравни власти регистрираха вчера 28 469 нови случая на коронавирус, което е рекорд от началото на пандемията. Новият рекорд на новозаразените надхвърли с 8199 случая показателите от понеделник. Предишните върхови стойности бяха отчетени на 25 ноември миналата година - 27 937 нови случая.

Резкият ръст на новозаразените е свързан с бързото разпространение на варианта Омикрон на коронавируса. Към момента заболеваемостта в Чехия достигна 950 заразени на 100 000 жители. Омикрон вече е доминиращ в централноевропейската държава с 10,7 милиона души население - с него са заразени повече от 80 процента от новите случаи, посочва Ройтерс.

Чешкото правителство ще обмисли днес въвеждането на задължителна ваксинация за работещите в ключови сектори и хората над 60-годишна възраст. Ще се мисли и евентуално за допълнителни противоепидемични мерки. В Чехия бе съкратен срокът на карантината и изолацията, а от тази седмица се въвежда задължително тестване на служителите в компаниите.

Експерти не изключват, че в края на януари дневният брой на новите случаи в Чехия ще достигне близо 80 хиляди. От началото на пандемията в страната са починали 36 937 души.

mediapool.bg