Кламер БГ - Новини: Чехия и Унгария: засилено разпространение и по-твърди мерки срещу коронавируса

Чехия и Унгария: засилено разпространение и по-твърди мерки срещу коронавируса

Коронавирус

|
Четв, 17 Септ 2020г. 13:10ч.
Чехия и Унгария: засилено разпространение и по-твърди мерки срещу коронавируса

Медиците в Чехия регистрираха през последното денонощие над 2000 заразени с новия коронавирус - за пръв път от началото на пандемията. Рекордът сочи, че разпространението на инфекцията в страната се ускорява. Това съобщиха днес здравните власти.

От вчера в Чехия са установени нови 2139 случая на Ковид-19, а общо досега - 41 032. Смъртните случаи от началото на пандемията са 482. Общият брой на оздравелите е 22 931. Активните случаи са 17 619. В болници се лекуват 388 пациенти с новия вирус. Досега в Чехия са направени общо 1 104 893 теста. Най-сложна в момента е епидемичната ситуация в столицата Прага.

Чешките власти затегнаха ограниченията във връзка с коронавируса заради увеличаване на броя на заразените, предаде ДПА.

На ресторантите, кафенетата, баровете, нощните клубове и подобните заведения им се разрешава да приемат единствено толкова клиенти, с колкото места разполагат, съобщи снощи чешкото здравно министерство.

При провеждането на събития на закрито с над десет души присъстващи, на всеки ще се определя едно конкретно място. Това следва да доведе до спазване на "определена дистанция", заяви министерството. Предвидени са изключения за изложбите и търговските изложения.

Унгарският премиер Виктор Орбан обяви засилване на ограниченията, целящи предотвратяване на разпространението на новия коронавирус, предаде ДПА.

Баровете и ресторантите ще затварят в 23 часа и носенето на маски ще бъде задължително в администрацията, здравните служби, кината и театрите, се съобщава във видеоклип, публикуван от премиера във Фейсбук.

Унгарците вече са задължени да носят маски в обществения транспорт и в магазините.

Будапеща забрани влизането на чужденци в страната от 1 септември, като изключение се допуска само за дипломати и пътувания с цел бизнес. Унгарци и чужденци, които имат жилища в Унгария, трябва да остават в карантина в продължение на 14 дни след връщане в страната.

Първоначално тези разпоредби бяха въведени за срок от един месец, но вече се удължават и след края на септември.

Броят на заразените с коронавируса в Унгария нараства. През последните седем дни имаше 42,6 случая на 100 000 души, съобщиха здравните власти днес. През последните 24 часа болестта причини смъртта на осем души.

mediapool.bg