Кламер БГ - Новини: Франция и Люксембург изпращат медицински екипи в помощ на Португалия

Франция и Люксембург изпращат медицински екипи в помощ на Португалия

Коронавирус

|
Пет, 12 Фев 2021г. 12:27ч.
Франция и Люксембург изпращат медицински екипи в помощ на Португалия

Следващата седмица в Португалия ще пристигнат два екипа медицински работници от Франция и Люксембург, изпратени да помогнат на две болници, претоварени с пациенти с коронавирус, съобщи правителството в Лисабон, цитирано от Франс прес.

Министерството на здравеопазването прие помощта, предложена от френското и люксембургското правителство за подкрепа на работата в интензивните отделения в болници, поставени под огромен натиск, се казва в съобщение на ведомството.

Лекар и три медицински сестри от Франция ще работят в болницата в Алмада, южно предградие на Лисабон, а люксембургски екип от двама лекари и две медицински сестри ще подсили екипите в болницата в Евора в югоизточната част на страната, уточни министерството на здравеопазването. Пристигането на двата чуждестранни екипа е планирано за седмицата, започваща от 15 февруари и те ще останат 15 дни.

През януари 10-милионна Португалия стана държавата в света, която е най-тежко засегната от пандемията на глава от населението.

Ускорената поява на нови случаи предизвика пренатоварване на редица болници, особено в региона на Лисабон.

Португалия вече прие помощ от Германия, която изпрати екип от 26 военни лекари и медицински сестри. Те се включиха в работата в интензивното отделение на частна столична болница.

Австрия също предложи помощ на Португалия и на испанския регион Галисия като приеме пациенти, за да разтовари местните болници, но изпращането на болни в чужбина остава решение само за краен случай.

mediapool.bg