Кламер БГ - Новини: Финландия въвежда 14-дневна карантина за всички пристигащи от рискови страни

Финландия въвежда 14-дневна карантина за всички пристигащи от рискови страни

Коронавирус

|
Вт, 11 Авг 2020г. 14:13ч.
Финландия въвежда 14-дневна карантина за всички пристигащи от рискови страни

Финландия въвежда задължителна 14-дневна карантина за всички пристигащи от рискови държави, предаде Франс прес.

Задължителна двуседмична карантина ще важи за пристигащите от страна с от осем до десет нови случая на коронавирус на сто хиляди жители, регистрирани през последните 14 дни. Ще се правят и тестове на случаен принцип. Неспазването на двуседмичната карантина се наказва с до три месеца затвор или глоба, уточни финландската министърка по въпросите на семейството и социалните служби Криста Киуру.

Към настоящия момент правилата за карантиниране се прилагат за повечето страни по света с изключение на 25, сред които са Италия, Япония, Гърция и Норвегия, където броят на заразените остава нисък.

Финландските власти въведоха новите мерки, след като 24 от 157 пътници от полет, пристигнал от Скопие, Северна Македония, дадоха положителна проба, предаде Ройтерс. Възможност за доброволно правене на тест бе предоставена в събота на летището във финландския град Турку за пътниците, пристигащи с полет от Скопие, след като властите установиха, че основните два източника на скорошните случаи на заразяване с коронавирус във Финландия са полети от Северна Македония и румънската столица Букурещ, заяви пред журналисти Киуру.

След като регистрираха изключително нисък брой заразявания с коронавирус в началото на лятото, финландските власти съобщиха за 135 нови случая през последните седем дни.

Киуру каза, че неотдавнашното увеличаване на броя на заразените във Финландия е свързано с пристигащи от Балканите.

Общият брой на заразените във Финландия е 7601, а смъртните случаи са общо 333.

mediapool.bg