Кламер БГ - Новини: Учени тестват защитата на преболедували Covid-19 от повторно заразяване

Учени тестват защитата на преболедували Covid-19 от повторно заразяване

Коронавирус

|
Пон, 19 Апр 2021г. 12:45ч.
Учени тестват защитата на преболедували Covid-19 от повторно заразяване

Британски учени започнаха днес изследване, в което участниците, прекарали вече Covid-19, ще бъдат умишлено изложени отново на коронавируса, за да се проучи имунния отговор и да се види дали хората повторно ще се заразят, съобщи Ройтерс.

През февруари Великобритания стана първата страна в света, разрешила изпитания с хора, при които доброволци умишлено са излагани на коронавируса, за да се съдейства за изучаването на Covid-19.

Сегашното изследване се различава от предишното по това, че не се стреми към заразяване на хора за първи път, а търси да проучи възможността за повторно заразяване на хора, които вече са прекарали Covid-19, за да получи по-голямо разбиране за имунитета.

"Информацията от този труд ще ни позволи да измислим по-добри ваксини и лечения, а също да разберем дали хората са защитени, след като са прекарали Covid-19, и за колко дълго", каза ваксинологът от Оксфордския университет Хелън Макшейн, която е главен изследовател в проучването.

Учените се надяват да получат и отговор на въпроса каква доза от коронавируса е нужна, за да се стигне до повторно заразяване.

Хора на възраст от 18 до 30 години, които по-рано са се заразили с вируса по естествен път, ще бъдат наети за проучването, като бъдат заразени повторно в напълно обезопасена среда.

Участниците ще бъдат карантинирани за 17 дни и за тях ще се грижат провеждащите опитите в болница и ще бъдат освободени когато те вече не представляват риск за останалите хора. На тях ще им бъдат изплатени по 5000 паунда за участието в опитите.

Последните изследвания показват, че вече прекарано заразяване може и да не защити напълно младите хора в бъдеще. Подобен експеримент в Съединените щати е показал, че 10% от участниците са се заразили отново.

Учените уточняват, че проучвания от този тип са играли ключова роля в намиране на най-добрата форма на лечение на редица заболявания, включително малария, туберкулоза, коремен тиф, холера и грип.

mediapool.bg