Кламер БГ - Новини: Учени от Оксфорд: Половината британци може вече да са заразени

Учени от Оксфорд: Половината британци може вече да са заразени

Коронавирус

|
Ср, 25 Март 2020г. 13:39ч.
Учени от Оксфорд: Половината британци може вече да са заразени

Проучване на британски учени от Оксфорд и създаденият от тях математически модел показват,

че броят на заразените с коронавирус във Великобритания може да е много по-голям, отколкото се допускаше досега. Възможно е даже половината от населението на страната вече да е заразено. За проучването пише британският в. "Файненшъл таймс".

Ако резултатите се потвърдят, ще се окаже, че по-малко от един на хиляда заразени от Covid-19 се разболява дотолкова, че да има нужда от болнично лечение, подчертава пред изданието Сунетра Гупта, преподавателка по теоретична епидемиология, ръководила изследването. По думите й голямото мнозинство развиват много леки или никакви симптоми.

Необходимо е незабавно да се започнат масови тестове за антитела, за да можем да преценим в коя фаза на епидемията сме, препоръчва Гупта.

В същото време тя не подлага на критика решението на британското правителство да наложи карантинни мерки в страната. Това е така, защото дори ако се докаже, че създаденият в Оксфорд модел на разпространение на болестта е по-точен от приетия модел на Лондонския Кралски колеж, социалното дистанциране ще намали броя на сериозно разболелите се и ще облекчи натоварването на британската здравна система.

Според компютърния модел на колежа в Лондон епидемията може да вземе 250 хиляди жертви, ако не се предприеме стратегия за сдържане. Именно тези данни накараха правителството да обяви миналата седмица най-строгите от Втората световна война насам мерки по ограничаване движението на хората.

Вчера във Великобритания бе регистриран рекорден брой смъртни случаи - 87, с което жертвите на коронавируса в страната вече са 422.

По-голяма намеса в живота на гражданите

За да се бори с коронавируса, британското правителство ще трябва да увеличи броя на служителите си и да се намесва повече в живота на гражданите. Ще трябва да внимаваме за последствията от това в дългосрочен план, предупреждава британският в. "Гардиън" в редакционна статия.

Вестникът отбелязва, че бившият здравен министър Джереми Хънт започва да изглежда пророк, който е бил прав през цялото време. Бившият съперник на Борис Джонсън за лидер на Консервативната партия посочи, че Тайван, Сингапур и Южна Корея са постигнали ниски равнища на смъртните случаи чрез масови тестове и следене на населението.

Подобен режим обаче, макар и да помага на учените и лекарите, предизвиква притеснения за обхвата на правителствените правомощия. Днешното следене на населението с цел борба с болестта може по-късно да създаде възможност за други форми на шпионаж от страна на правителството,

пише вестникът.

Група от технологични експерти, академици и групи за защита на гражданските свободи предупредиха, че "комбинацията от закона (за свързаното с коронавируса извънредно положение) и правомощия за събиране на информация създава риск технологията за следене на местоположението и контактите да бъде използвана като средство за социален контрол". Според тях всички разглеждани от министрите инициативи трябва "да защитават човешките права, да бъдат пропорционални и да действат в рамките на закона".

Трябва да се вслушаме в този призив, особено предвид негативното мнение на премиера за подобна защита на правата, пише "Гардиън".

mediapool.bg