Кламер БГ - Новини: Унгария иска от българите два отрицателни PCR теста

Унгария иска от българите два отрицателни PCR теста

Коронавирус

|
Нед, 12 Юли 2020г. 15:44ч.
Унгария иска от българите два отрицателни PCR теста

Пътуващите от България за Унгария ще трябва да прекарват 14 дни под карантина или да покажат два отрицателни PCR теста за новия коронавирус. Това съобщи началникът на кабинета на премиера Виктор Орбан Гергей Гуяш.

Правителството в Будапеща отмени повечето ограничения през май и отвори границите си за пътуващи от ЕС плюс държавите от Западните Балкани. Преди няколко дни обаче страната очаквано ревизира правилата за пътуване заради растящия брой заразени от новия коронавирус на Балканите.

Сега унгарските власти разделят европейските страни на "червени", "жълти" и "зелени" в зависимост от епидемиологичната обстановка. Унгарци, връщащи се от "червени" и "жълти" държави, трябва да минават през 14-дневна карантина или да покажат два отрицателни теста за COVID-19, направени в петте дни преди влизане в страната.

Чужденци от "червената" зона са тези, идващи от Албания, Косово, Черна гора и Украйна. За тях влизането в страната все още е забранено. Чужденци от "жълтите" са България, Сърбия, Португалия, Румъния, Русия, Швеция и Великобритания. Те ще трябва или да бъдат поставяни под карантина, или да показват отрицателни тестове

"Зелена" зона е съседна Хърватия. Изключение е транзитното преминаване и пътуванията по работа.

mediapool.bg