Кламер БГ - Новини: Столичната община прави тестове за Covid-19 със свои средства

Столичната община прави тестове за Covid-19 със свои средства

Коронавирус

|
Четв, 09 Апр 2020г. 15:23ч.
Столичната община прави тестове за Covid-19 със свои средства

Столичната община прави тестове за коронавирус, купени със средства от местния бюджет. До момента са направени изследвания на 365 лекари, медицински сестри и медицински персонал от общинските V и IV градски болници. Те са тествани с PCR тестове, съобщи кметът Йорданка Фандъкова.

Предстои PCR тестове да бъдат направени и на 95 медици от общинските I и II градски болници, в които има разкрити отделения за лечение на пациенти с Covid-19.

От утре Столична община започва изследване на още 310 души с бързи тестове, които също са купени с пари от бюджета. Те са за антитела и са като тези, с които дъргавата проверяваше полицаиет в столицата.

Първи с общинските тесстове ще бъдат изследвани 200 служители на "Социален патронаж" – санитари, социални работници, шофьори, които всекидневно доставят храна по домовете на 1500 души. След тях тестове ще бъдат направени и на 110 служители на Общинска полиция.

До момента 93 служители на дирекция "Аварийна помощ и превенция", доброволци от доброволното формирование на Столична община и служители на Общинска полиция са изследвани с тестовете за антитела по програмата на МВР и националния оперативен щаб.

Засега общият брой на тестваните медицински работници и служители, които работят директно с граждани, е 449, обясни Фандъкова.

mediapool.bg