Кламер БГ - Новини: Сръбски държавен секретар почина от усложнения на Covid-19

Сръбски държавен секретар почина от усложнения на Covid-19

Коронавирус

|
Ср, 01 Апр 2020г. 18:45ч.
Сръбски държавен секретар почина от усложнения на Covid-19

Държавният секретар на сръбското Министерство на околната среда Бранислав Блажич е починал след усложнения, предизвикани от коронавирус, съобщи вестник "Блиц".

В средата на март той е посетил родния си град Кикинда, една от горещите точки на разпространението на заразата в Сърбия. На 25 март е бил приет в болница с тежки симптоми на Covid-19.

63-годишният Блажич беше изтъкнат член на Прогресивната партия на президента Александър Вучич. В средата на 90-те години на миналия век бе министър на околната среда. По образование е лекар и дълги години е работил като хирург.

Той е първият високопоставен сръбски политик станал жертва на коронавируса.

В Сърбия през последните 24 часа са регистрирани нови 5 смъртни случая и 160 нови заразени с коронавирус, съобщи епидемиологът Дария Кисич-Тепавчевич, цитирана от Танюг.

С това общият брой на заразените достигна 1060 души, а броят на смъртните случаи - 28.

В момента в Сърбия са хоспитализириани 648 пациенти, а 72 са на респиратор.

В Сърбия са тествани общо 4371 души, от които 1060 са дали положителен резултат.

Сръбското правителство прие днес нови мерки срещу разпространението на коронавируса, като забрани напълно работата на всички обекти и дейности, предполагащи близък физически контакт, като фризьорски и козметични салони, фитнес клубове, гимнастически салони, предаде Танюг.

Взето е и решение за затваряне на всички обекти за спортни залагания, хазартни игри и игрални автомати, които от днес ще развиват дейността си само онлайн.

Правителството реши още знамената пред всички държавни институции да бъдат спуснати наполовина до второ нареждане.

С оглед на специфичните потребности, налагани от сегашната ситуация, решено е за определени професии домашната самоизолация да трае 14 дни, вместо 28. Това се отнася за медицинските работници, надзирателите в затворите, служителите на министерството на вътрешните работи и военните.

mediapool.bg