Кламер БГ - Новини: Словакия: Тестването и карантината намалиха заразяванията с коронавирус повече от двойно

Словакия: Тестването и карантината намалиха заразяванията с коронавирус повече от двойно

Коронавирус

|
Пон, 09 Ноем 2020г. 19:12ч.
Словакия: Тестването и карантината намалиха заразяванията с коронавирус повече от двойно

Програмата на Словакия за тестване и карантина, осъществена през последните два уикенда, помогна за над двойно намаляване на дела на случаите на зараза с новия коронавирус, каза министър-председателят Игор Матович, цитиран от Ройтерс.

През първия уикенд на ноември Словакия, чието население наброява 5,5 милиона, тества 3,6 милиона души, без малки деца и някои по-възрастни хора. Тестваните хора, показали положителен резултат, трябваше да бъдат поставени под карантина.

Този уикенд бяха тествани още над 2 милиона души. Тестването беше извършено само в по-тежко засегнатите райони, като нивото на заразяване се оказа доста по-ниско благодарение на по-рано издадените заповеди за карантина.

Програмата е наблюдавана от други държави, които се борят със значително увеличение на случаите на коронавирус.

Като се вземат предвид районите, където е извършено тестването през двата уикенда, нивото на заразяване е спаднало от 1,47 процента през първия уикенд на 0,62 процента от тези, в които са били извършени тестовете през втория, каза Матович на пресконференция.

Като се включат някои допълнителни тестове в полицейски служби, домове за стари хора и компании, при втория етап са били отчетени 13 509 положителни проби.

"Вървим към тежка зима", каза Матович. "Имаме изключително ефективен инструмент с антигенното тестване, който намалява дела на заразените хора с 58 процента", заяви той.

Тестването беше безплатно и доброволно, но правителството наложи карантина, включително забрана за пътуване за работа, на хората, отказали да се тестват.

Хората трябва да носят със себе си удостоверения, че са се тествали и че пробите им са били отрицателни.

При програмата се използваха антигенни тестове, които показват резултати до 15-30 минути, но не са толкова точни, а не стандартните лабораторни ПСР-тестове.

Словакия е регистрирала досега с помощта на ПСР-тестове 76 072 случая на зараза. С антигенните тестове са установени 57 462 случая на зараза. Починалите от усложнения са 366.

mediapool.bg