Кламер БГ - Новини: САЩ намаляват карантината за безсимптомни заразени

САЩ намаляват карантината за безсимптомни заразени

Коронавирус

|
Вт, 28 Дек 2021г. 09:28ч.
САЩ намаляват карантината за безсимптомни заразени

Снимка: Unsplash

Щатските здравни власти обявиха нова препоръка, според която карантината за безсимптомно заразените с коронавирус се намалява от 10 на 5 дни. Промяната се аргументира с повечето натрупани данни за новия вариант Омикрон. Според Центъра за контрол и превенция на заболяванията човек е заразен 2-3 дни преди появата на симптоми и още толкова след това. Затова карантината се намалява наполовина като условието е през останалите 5 дни болният да носи маска и да спазва социална дистанция.

Променят се и правила за контактни на заразени с коронавирус. Те също ще са в изолация само 5 дни. Носенето на маска след това минимизира риска от разпространение на заразата, твърдят от Центъра. Хората, получили бустерна доза ваксина и които са били в контакт със заразен, няма да бъдат поставяни под карантина, но ще трябва да носят маска в рамките на 10 дни.

Ефективността на две дози ваксина срещу заразяване вече е около 35%, пише още в съобщението. Имунизацията продължава да пази от тежко боледуване, постъпване в болница или смърт. От Центъра призовават всички да се ваксинират и да си поставят бустерна доза. Според тях третата игла увеличава защитата срещу заразяване до 75%.

mediapool.bg