Кламер БГ - Новини: С 50-70% по-малко вероятно е заразените с Омикрон да попаднат в болница

С 50-70% по-малко вероятно е заразените с Омикрон да попаднат в болница

Коронавирус

|
Четв, 23 Дек 2021г. 20:40ч.
С 50-70% по-малко вероятно е заразените с Омикрон да попаднат в болница

С 50-70% по-малко вероятно е заразените с Омикрон да попаднат в болница

Между 50 и 70 процента по-малко вероятно е заразените с Омикрон варианта на Covid-19 да влязат в болница спрямо предишните варианти на коронавируса, а между 31 и 45 процента намалява вероятността да се попадне в спешно отделение. Това сочи мащабен анализ на британската агенция за обществено здраве, представен в четвъртък.

Макар и "омекотен", откритият в Южна Африка вариант също може да изпрати за болнично лечение голям брой хора, допълват от агенцията, цитирана от ББС.

Проучването й показва също, че способността на ваксините да спрат заразяване с Омикрон започва да отслабва само 10 седмици след бустерната доза. Предпазването от тежка форма на разболяване изглежда е доста по-солидно.

Данни, че новият вариант е силно заразен, но с по-малка сила от Делта, идват през последните дни от Южна Африка, Дания, Англия и Шотландия.

Цитираният анализ се основава на всички случаи от Делта и Омикрон от началото на ноември, включително 132 души в болници с новия вариант. Има и 14 починали в рамките на 28 дни след заразяването с Омикрон.

Все пак ползите от един не толкова агресивен вариант на Covid-19 може да бъдат заличени от разболяването на много хора, включително медици по здравните заведения. Освен това не е ясно какво е въздействието му върху възрастни хора, тъй като засега по-засегнати са тези под 40 години.

mediapool.bg