Кламер БГ - Новини: Руската ваксина "Спутник V" може да се произвежда в Италия

Руската ваксина "Спутник V" може да се произвежда в Италия

Коронавирус

|
Вт, 09 Март 2021г. 13:14ч.
Руската ваксина "Спутник V" може да се произвежда в Италия

Руската ваксина срещу Covid-19 "Спутник V" може за първи път да се произвежда в Европа, след като бе подписана търговска сделка за производство в Италия между Руския фонд за преки инвестиции и базираната в Швейцария фармацевтична компания "Адиен" (Adienne), предаде Ройтерс.

Споразумението, което трябва да бъде одобрено от италианските регулатори, преди да започне производството, е било потвърдено от руския фонд и от Италианско-руската търговска камара. В официално изявление камарата обяви, че има планове производството в Италия да започне през юни и че се надява да може там да бъдат произведени 10 милиона дози от ваксината.

"Това споразумение е първото подобно с европейски партньор", заяви президентът на камарата Винченцо Трани. По думите му то може да бъде наречено историческо събитие, доказателство за доброто състояние на отношенията между двете страни и за способността на италианските компании "да виждат отвъд политическите различия". Базираната в Лугано компания Adienne Pharma & Biotech не е отговорила на запитването на Ройтерс за коментар.

mediapool.bg