Кламер БГ - Новини: Ресторантите отварят от 1 март, дискотеките - от 1 април

Ресторантите отварят от 1 март, дискотеките - от 1 април

Коронавирус

|
Ср, 24 Фев 2021г. 17:08ч.
Ресторантите отварят от 1 март, дискотеките - от 1 април

Премиерът Бойко Борисов потвърди ангажимента за отваряне на заведенията в страната от 1 март, като допълнително разпореди да се отворят нощните клубове и игралните зали от 1 април.

"С това темпо на ваксинация и с този щит от 350 000 души, който имаме пред пандемията, на 1 март ресторантите и игралните зали ще бъдат отворени, а от 1 април ще заработят и нощните заведения", заповяда Борисов на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов. Според експертите вирусът е преминал през най-малко 1 милион българи, което се изчислява на база починалите до този момент и изключително малкото тестове в страната. Социологическите изследвания потвърждават данните за поне един милион заразени от началото на пандемията.

"В България при стриктно спазвани мерки и в същото време – най-либералните в Европа, поддържаме резултати, които дават възможност на хората да живеят нормално. Българите не усещат, че има пандемия, така както в другите европейски държави. Така че да продължим по този начин", отбеляза Борисов.

По-късно здравният министър Костадин Ангелов и министърът на туризма Марияна Николова се срещнаха с представители на ресторантьорския бранш и собственици на заведения. "За заведенията поехме ангажимент още при изготвянето на сега действащата заповед те да могат да отворят на 1 март. Сега ще изпълним това обещание, но при ясни и конкретни правила", заяви Ангелов.

Ресторантите и заведенията ще могат да отворят врати при използване на 50% от капацитета си.

Ще се допускат не повече от 6 души на една маса.

В организирани семейни събирания ще могат да участват най-много 15 души.

Работното време на заведенията ще приключва в 23:00 часа.

Дейността в обектите ще се извършва и при спазване на сега действащите противоепидемични мерки.

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България подкрепиха така предложения от министъра на здравеопазването вариант за работа, като призоваха колегите си да спазват мерките и да се ваксинират срещу Covid-19.

От 1 март ще бъде разрешена и конгресната дейност. От бранша са съгласни това да се случи при използването на 30 % от капацитета на залите, като реално те ще заработят след средата на месеца.

Туристическите агенции, които организират пътуване зад граница, ще заработят с нощните заведения от 1 април.

По предложение на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов работещите в туристическия и ресторантьорския сектори ще имат възможност да се ваксинират до началото на летния сезон.

На този фон общо 17 163 души са получили доза от ваксините срещу Covid-19 за последното денонощие, което е рекорд от началото на ваксинационната кампания.

До този момент близо 120 хиляди души са ваксинирани с поне една доза, което е над 2% от пълнолетното население. Ваксинацията е приключила при близо 30 хиляди души, които са получили и двете си дози.

Новозаразените са 1800 души за денонощие при направени 13 026 теста, което означава, че процентът на позитивните тестове е 13.8%. Подобен резултат бе отчетен и преди ден.

Активните случаи на коронавирусна инфекция са 28 913. Пациентите, настанени за лечение в болница, продължават да се увеличават и вече са 4037, което е със 104 повече отпреди ден.

В интензивните отделения са 349 души, което е с 15 души повече, отколкото във вторник.

От началото на пандемията броят на потвърдените случаи на инфекция са 240 391. Починали са 45 пациенти с COVID-19, общо жертвите на коронавирусната инфекция са вече 9978 души.

mediapool.bg