Кламер БГ - Новини: Регулаторът в САЩ не открива връзка между съреците и ваксината на Johnson&Johnson

Регулаторът в САЩ не открива връзка между съреците и ваксината на Johnson&Johnson

Коронавирус

|
Съб, 10 Апр 2021г. 15:00ч.
Регулаторът в САЩ не открива връзка между съреците и ваксината на Johnson&Johnson

За момента не е установена връзка между образуването на кръвни съсиреци и ваксината на Johnson & Johnson, съобщава американската Агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA), цитирана от Франс прес.

Властите проверяваха няколко случая на тромбози на ваксинирани с векторната ваксина на американската компания, която е разработена от европейското й подразделение Jansen. Ваксината е еднодозова, но още при старта на масовата ваксинация в САЩ изглежда се сблъсква с проблем, подобен на този с ваксината на AstraZeneca. Двете ваксини имат общ принцип на функционирне.

"Агенцията е в течение на съобщения в САЩ за тежки случаи на тромбоемболия, свързвани понякога с тромбоцитопения (понижено количество на тромбоцитите в кръвта), при няколко души, след като са били ваксинирани срещу КОВИД-19 в продукта на Janssen (европейското подразделение на компания Johnson & Johnson“, се казва в съобщение на американския регулатор.

"За момента не сме открили причинно-следствена връзка с ваксинирането и продължаваме да проучваме и да извършваме оценка на тези случаи", допълва агенцията.

Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) също обяви в петък, че проучва евентуална връзка между ваксината на Johnson & Johnson и случаи на кръвни съсиреци. ЕМА уточни, че става дума дума за четири случая.Един е регистриран при клиничното изпитване на ваксината, а три – при началото на ваксинация в САЩ. Един от тези хора е починал.

Ваксината на Johnson&Johnson ще започне да се прилага в ЕС в края на април.

mediapool.bg