Кламер БГ - Новини: Разследването за произхода на коронавируса - упражнение по дипломатическа еквилибристика

Разследването за произхода на коронавируса - упражнение по дипломатическа еквилибристика

Коронавирус

|
Пет, 23 Апр 2021г. 14:44ч.
Разследването за произхода на коронавируса - упражнение по дипломатическа еквилибристика

Световната здравна организация търси начин да продължи разследването на произхода на пандемията от Covid -19, след една първа мисия, която повдигна повече въпроси, отколкото даде отговори. Едно трудно упражнение по дипломатическа еквилибристика.

Да се установи как вирусът, който причини смъртта на над три милиона души по света, се е прехвърлил върху хората, се смята за жизненоважно, за да се предотврати следваща пандемия.

Заключенията на екипа от учени, назначени от СЗО и техните китайски колеги, които водеха разследването в Китай, не дадоха окончателен отговор и е необходимо проучванията да продължат.

Но макар СЗО и една голяма част от международната общност да са съгласни, че разследването трябва да продължи, зад кулисите се води борба за надмощие, за да се реши не само какво трябва да се проучва, но и къде.

След първите случаи, открити в Ухан - голям град в центъра на Китай - през декември 2019 г., беше нужна повече от година, преди международните следователи да могат да отидат на място.

Пекин иска на всяка цена да предотврати да бъде обвинен за пандемията и изглежда прави всичко възможно, за да може разследването да продължи другаде, а не в Китай.

Позиция, резюмирана в края на март от говорителка на китайското външно министерство: "Надяваме се, че други страни, изразяващи интерес, ще си сътрудничат отблизо с експертите на СЗО, по научен, открит, прозрачен и отговорен начин, както направи Китай."

"Абсурд"

Това е определение, което далеч не се споделя от всички.

"Най-малкото, има единодушие за това, че втората фаза (на разследването) трябва да се проведе в Китай", подчерта западен дипломат в Женева, пожелал анонимност. Според него Пекин е единственият, който иска тя да се проведе на друго място.

"Идеята, че следващият етап не трябва да се концентрира на първо място върху Китай, е абсурдна", заявява с усмивка Джейми Мецл, американски геополитически експерт, интервюиран от АФП.

Мецл е част от група учени, порицали в отворено писмо разследването за произхода на коронавируса, което те смятат за силно предубедено.

"Непропорционалната роля, която играе китайското правителство, създава проблем", подчерта западният дипломат.

Хипотези

Публикуваният през март доклад на експертите, след няколко отлагания, изброи редица хипотези и заключи, че новият коронавирус вероятно е бил предаден от прилеп на - все още неизвестно - животно посредник, преди да се адаптира към хората и да предизвика продължаващата световна здравна криза.

Експертите препоръчват да се продължат проучванията по тяхната основна хипотеза, но и по няколко други сценария. Според тях само една от тях не заслужава по-нататъшно внимание: че вирусът е бил изпуснат от лаборатория в Ухан.

Тази позиция предизвика бурен отзвук, особено в САЩ. СЗО се принуди да заяви, че всички хипотези остават на масата, включително тази за лабораторията, която според директора на организацията Тедрос Аданом Гебрейесус не е била достатъчно проучена.

"Да се дискредитира Китай"

"Китайците успяха с ловкост и финес да наложат тезата, че тази разследваща мисия е за търсене на зоонотичния произход" на пандемията, а именно предаването й от животни на човека, твърди Мецл.

И макар че "това е една много достоверна идея", "ако започнете с идеята за зоонотичния произход на вируса, вие започвате със заключението", заявява той обвинително.

От своя страна китайското външно министерство обвини Мецл и други подписали писмото, че се опитват "да окажат натиск върху мисията и СЗО" и заяви, че САЩ и други страни са тези, които са политизирали мисията, с цел "да дискредитират Китай".

Засега нещата изглеждат в мъртва точка. Екип на СЗО преглежда препоръките "и ще направи предложения за следващите проучвания, които да бъдат извършени", заяви говорител на организацията в Женева, без да дава точен график.

Темата със сигурност ще бъде обсъждана отново по време на Световната здравна асамблея, върховният ръководен орган на СЗО, която ще се проведе през май.

По БТА.

mediapool.bg