Кламер БГ - Новини: Радев: Да спре насаждането на страх и да се подготви ясен план за излизане от ситуацията

Радев: Да спре насаждането на страх и да се подготви ясен план за излизане от ситуацията

Коронавирус

|
Вт, 14 Апр 2020г. 12:19ч.
Радев: Да спре насаждането на страх и да се подготви ясен план за излизане от ситуацията

"Ако нещо може да компрометира здравните мерки, това не е безотговорността на българите както се опитват да ни внушават, а липсата на социалноикономически мерки. Апелите трябва да

бъдат към разума и отговорността на българите, а не да се насажда страх и паника". Това коментира президентът Румен Радев, който във вторник посети завода за военна продукция "ЕМКО" край Трявна.

Държавният глава каза, че никога не се е обявявал срещу здравните мерки, но настоява да има ясен план за свалянето им и поетапното нормализиране на ситуацията.

"Многократното повтаряне на манипулацията, че президентът иска да саботира здравните мерки няма да я превърне в истина. Заедно със здравните мерки трябва да има адекватни социалноикономически мерки. Те трябва да бъдат навременни, да бъдат достъпни и безвезмездни. Свалянето на здравните мерки не трябва да става изведнъж", каза Радев пред журналисти.

"Няма да ме видите в хора на паниката, колкото и рейтингово да е. Предпочитам гласа на разума, каквото и да ми струва", добави той.

"Нека да оставим на лекарите да си вършат своята работа. България трябва да мисли как безопасно управляемо и контролирано да излиза от това състояние. Това е сложен процес, който изисква поетапно планиране. Трябва да се поемат ангажименти не за дати, а за конкретни критерии, в които тези поетапни действия ще влязат в сила. Ако България не започне да работи по подобни планове, рискуваме втора вълна", посочи Радев.

По думите му кризата във всяка държава се развива по различен начин и решенията трябва да се вземат на база обективна информация, за която е необходима активна програма за тестване.

По-рано президентът вече разкритикува правителството за ограничаването на правата, готвения дълг от 10 млрд. лева и икономическите мерки.

Напрежението между Радев и правителството доведе до размяната на серия реплики. Премиерът Бойко Борисов сравни Радев със "свекърва от злобните", а той му отговори с цитат на Гьоте: "Няма нищо по-страшно от активната глупост".

mediapool.bg