Кламер БГ - Новини: Проф. Мутафчийски: Заведенията не трябва да отварят преди 1 март

Проф. Мутафчийски: Заведенията не трябва да отварят преди 1 март

Коронавирус

|
Ср, 27 Ян 2021г. 09:04ч.
Проф. Мутафчийски: Заведенията не трябва да отварят преди 1 март

“Личното ми мнение е, че заведенията не трябва да бъдат отваряни преди 1 март. В момента се намираме в чудесна кондиция, една от малкото страни сме, която е в оранжевата, а не червената зона. Защо искаме да излезем от това благоприятно положение?“. Това коментира председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски пред бТВ.

Шефът на щаба не отдаде голямо значние на данните, които показват, че Българие твърдо на последно място по брой ваксинирани граждани в ЕС, а вече изостава и от съседни държави като Сърбия, например. Според него началният старт на ваксинационната кампания не говори за по-нататъшния процес, защото се очакват големи количества от ваксините в следващите месеци.

“Първото тримесечие е доста плахо, закъсняват доставките. Но за второто и третото тримесечие ще има регулярни доставки. Става дума за по 200 хиляди от „Модерна“ всяко тримесечие. „Пфайзер“ трябва да ни достави до края на годината над 4.5 милиона ваксини. Ще разполагаме с повече от 12 милиона ваксини“, каза проф. Мутафчийски.

Властите упорито не дават отговор на въпроса защо другите държави са по-напред от България, въпреки че и там има закъснения, а разпределението на ваксините трябва да е пропорционално.

Проф. Мутафчийски каза, че ваксината на “Пфайзер“ работи.

“Десет дни след получаването на втората доза вече имам изграден имунитет и голям брой антитела. Има доста неизвестни около коронавируса, но е факт, че имунната ми система трябва да се задейства и при попадане на вируса в носоглътката той ще бъде унищожен. Всички ваксини дават 100% гаранция, че няма да прекарате тежко заболяването“, каза ръководителят на НОЩ.

По отношение на противопоказанията, той заяви, че абсолютно всички ваксини имат еднакви противопоказания.

Той коментира и разпространението на новия “британски“ щам, за който има доказателства, че е по-заразен.

“Новият вариант е в пъти по-заразен, според първоначалните данни – между 30 и 70%. Няма доказателства, че той е по-смъртоносен. Трябва да се има предвид следното, че по-големият брой заразени в резултат на новия щам изтощава здравната система и това може да го превърне в смъртоносен“, каза Мутафчийски.

Той напомни, че изследванията на производителите показват, че ваксините са ефективни срещу новите щамове и по-конкретно срещу британския.

“Колкото повече циркулира този вирус в човешката популация, той ще се изменя. Целта е да има по-бърза ваксинация, за да се спре неговата циркулация“, заяви проф. Мутафчийски.

mediapool.bg