Кламер БГ - Новини: България във втория пик на първата вълна: Изпуснати ли са нещата с коронавируса

България във втория пик на първата вълна: Изпуснати ли са нещата с коронавируса

Коронавирус

|
Съб, 04 Юли 2020г. 21:17ч.
България във втория пик на първата вълна: Изпуснати ли са нещата с коронавируса

Във втория пик на първата вълна на коронавируса сме. Есента се очакват 10 000 регистрирани с Covid-19 в България, прогнозира математикът проф. Николай Витанов от БАН, ръководител на екипа, който дава данни, изчислява анализи в помощ на Националния оперативен щаб (НОЩ).

"От известно време говоря, че ще стигнем петцифрено число през есента. Става дума за броя на регистрираните случаи, а общият брой случаи, който е по-голям, ще стане шестцифрен", коментира той в събота пред БНТ.

На 4 юли България отчете 182 нови регистрирани случая на Covid-19 за денонощие, което абсолютен пик от началото на епидемията. Общо 450 пациенти с коронавирус остават в болница, от които 29 са в интензивни отделения.

Според математика, стигне ли броят на заразените 300 дневно, ще се изпуснат нещата, защото здравната система ще се претовари. Той обаче посочи, че към момента епидемията се развива относително бавно и може да бъде възпирана.

Според колегата му от щаба проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, обаче, нещата вече са изпуснати заради разхлабването на мерките.

Проф. Витанов обясни, че в момента за целия период, през който човек се зарази, разболее и оздравее, той ще зарази 1.3 или 100 ще заразят 130. "Това означава, че все още при нас епидемията се развива относително бавно. Нараствайки бавно, ние можем с по-голяма ефективност да хващаме клъстерите и да ограничаваме. Тя не тича много бързо, може да я хващаме и да я спираме", каза Витанов и допълни:

"Ако хората спазваха мерките и с това по-ефективно хващане на клъстерите от организацията, създадена от щаба и правителството, броят щеше да се стабилизира и да намалее, само че за това е нужна малко кооперативност".

Според него резултатът от футболния мач за Купата на България се очакват след една седмица, но на фона на случаите, които са в София и Пловдив, не се очертават кой знае какви грамадни скокове.

Той е на мнение, че здравната система все още има капацитет да поеме болните, но не е ясно докога. Легла винаги ще се намерят според него, но проблемът е откъм специалисти, които да обгрижват болни.

Математикът повтори тезата си, че мерките са изиграли своята роля в началото. Но с течение на времето правителството и да иска сега, няма да може да ги наложи отново.

Проф. Тодор Кантарджиев каза пред бТВ, че у нас циркулират 35 щама на Covid-19: "Значителна част от щамовете вече имат придобитата мутация, която ги прави по-възприемчиви. Могат да заразят повече хора".

"Увеличението на случаите обаче не се дължи единствено на по-заразните мутации. Нито пък на повечето тестове", допълни професорът.

"Ръстът е в държавите, които не спазват мерките, където народът не слуша специалистите, а самозванците. Лично мене ме притесняват тези стойности. Май месец бяхме държавата с най-контролирана инфекция. Изведнъж нещата се изпуснаха. По религиозни, по спортни причини. И дискотеките на закрито. Не съм за тези мерки", каза проф. Кантарджиев.

Подобна позиция изрази и пулмологът д-р София Ангелова, която напомни, че заболяването може да протече тежко: "Хората и мерките се отпуснаха, а това води до заболяване на рисковите групи".

"Нека да не се струпват хората. Нека да използват лятото, за да каляват своя организъм с водата и слънцето. Изключително важни са маските в затворено помещение", посъветва тя.

Специалистите все още не могат да прогнозират какво ще е поведението на вируса, когато температурите у нас се повишат трайно.

mediapool.bg