Кламер БГ - Новини: Производителят на БЦЖ ваксината: Категорично "не" на масова имунизация срещу Covid-19

Производителят на БЦЖ ваксината: Категорично "не" на масова имунизация срещу Covid-19

Коронавирус

|
Пет, 03 Апр 2020г. 13:53ч.
Производителят на БЦЖ ваксината: Категорично "не" на масова имунизация срещу Covid-19

Не е доказано, че ваксината срещу туберкулоза предпазва от Covid-19 и заради това категорично не трябва да се прови масова имунизация с нея. Това каза д-р Румен Кофинов, управител на държавната фирма "Бул Био", която произвежда БЦЖ ваксината.

"Ако имаме неимунизиран пациент или такъв със спаднал имунитет, в тази епидемична обстановка, слагайки му БЦЖ ваксина, му трябват между 3 и 6 месеца да си изгради имунитет. И в този момент той става особено уязвим, пада му общият имунитет спрямо други заболявания. В този момент организмът трябва да се бори с причинителя на самата пандемия, а ние му отвличаме имунитета в друга посока.", разясни той на брифинг в Министерския съвет.

Кофинов даде разяснения по изричното настояване на премиера Бойко Борисов, който е силно притеснен да не възникне у обществото нагласа за масова имунизация с БЦЖ ваксината с цел предпазване от Covid-19, тъй като това може да е вредно и опасно.

Кофинов коментира хипотезата в научна публикация, че държавите с дълготрайно ввключенаБЦЖ ваксина в имунизационния календар, са по-защитени от разпространението на Covid-19.

"Те може би са протектирани, предпазени от заболяването. Тоест има по-малко случаи на болни и най-вече намаляване на смъртните случаи. България е именно такава държава, но всичко това предстои да бъде доказано и потвърдено в годините", посочи Кофинов.

Пилотно имунизацията за БЦЖ в България е започнала през 1949 година, а след 1951-а се прилага масово при задължителна имунизация, уточни Кофинов. "Ако тази хипотеза е вярна, това значи, че всички родени след 1951 година са протектирани поне със сигурност от заболяването туберкулоза", заяви той.

"Ваксината предизвиква специфичен клетъчен имунитет спрямо туберкулозни бактерии е неспецифичен имунитет към някои ракови и вирусни заболявания. Но не е доказано за коронавирус.", посочи той.

mediapool.bg