Кламер БГ - Новини: Потенциална ваксина е ефикасна срещу щама на новия коронавирус от норките

Потенциална ваксина е ефикасна срещу щама на новия коронавирус от норките

Коронавирус

|
Пет, 13 Ноем 2020г. 16:05ч.
Потенциална ваксина е ефикасна срещу щама на новия коронавирус от норките

Експериментална ваксина, разработвана в Дания, показа ефикасност срещу щама на мутиралия в норки нов коронавирус в ранните изпитания с животни, съобщи Ройтерс. Властите в Дания миналата седмица започнаха да изпълняват плана за избиване на 17 милиона норки, отглеждани в страната, заради опасения, че характерният за тях щам на новия коронавирус, който се прехвърля у хората, може да е устойчив на ваксините срещу Covid-19.

анни изследвания на щама, известен като Клъстър 5, показаха, че вирусът е с намалена чувствителност към антитела. Това може да компрометира ефикасността на бъдещите ваксини, обосноваха се властите.

Антитела от зайци, третирани с проектоваксината на датския Държавен серумен институт, успешно се справиха с варианта Клъстър 5, заяви Андерс Фомсгард, един от изявените специалисти на института.

Кандидат ваксината, която е в ранен етап на разработване, тепърва ще бъде тествана върху хора. Неясно е обаче дали при тях ефектът също ще е такъв.

От Европейския център за превенция и контрол на заболяванията казаха вчера, че "понастоящем има голяма несигурност" за потенциалната заплаха от разпространение на вируса сред норките, неговите мутации и последващото му разпространение сред хората".

mediapool.bg