Кламер БГ - Новини: Португалската здравна система е на ръба на колапса

Португалската здравна система е на ръба на колапса

Коронавирус

|
Пон, 18 Ян 2021г. 08:37ч.
Португалската здравна система е на ръба на колапса

Португалската система за обществено здравеопазване е на ръба на колапса, тъй като в болниците в най-засегнатите от коронавирусната пандемия райони, намаляват леглата в интензивните отделения за пациенти с Covid-19, съобщи Ройтерс.

"Здравната ни система е в състояние на краен натиск", заяви португалската министърка на здравеопазването Марта Темиду след посещение в една от изпитващите затруднения болници.

Преди пандемията, от цяла Европа Португалия имаше най-малко легла в отделения за критично болни пациенти на 100 000 души. Сега в интензивните отделения могат да бъдат приети 672 пациенти с Covid-19. Към вчерашна дата пациентите там бяха вече 647.

Очаква се драстично увеличение в идните седмици на пациенти с коронавирус, нуждаещи се от хоспитализация, предупреждава Асоциацията на болничните администратори.

От петък Португалия е в нова национална карантина.

За последното денонощие бяха регистрирани 10 385 нови случая на зараза и 152 починали, което прави общо 549 801 заразени от началото на пандемията и 8861 починали от усложнения.

За последните седем дни Португалия е имала най-висок брой на случаи на зараза на глава от населението в цяла Европа.

Повечето от новите случаи са в Лисабон, където много от пациентите в обществените болници бяха прехвърлени на други места, в това число и в болници в Порто.

mediapool.bg