Кламер БГ - Новини: Пловдив се отказва от обещаната на Борисов Covid-болница

Пловдив се отказва от обещаната на Борисов Covid-болница

Коронавирус

|
Четв, 26 Ноем 2020г. 15:53ч.
Пловдив се отказва от обещаната на Борисов Covid-болница

Пловдивската общинска болница "Свети Мина" няма да бъде трансформирана в изцяло Covid-болинца, както беше обявено в началото на месеца от областния управител Дани Каназирева и по-късно беше тържествено обещано от кмета на града Здравко Димитров на премиера Бойко Борисов по време на "свиждане" на болничните стълби.

Тя беше определена за Covid-болница, тъй като в нея се лекуваха едва 23 пациенти в началото на месеца и лесно можеше да бъде опразнена. Срещу идеята обаче се обявиха общински съветници, а и от самата болница, заради липса на апаратура и условия.

Сега лечебното заведение трябва да редуцира леглата за пациенти с коронавирус от 137 на 60, тъй като това е обемът, който към момента може да бъде обезпечен. В момента в болницата се лекуват 59 души, т.е. под новоопределената бройка.

"Ясно е за всички, че темата "Свети Мина" се използва за политически пиар, но тези, които го правят

или не осъзнават сложната ситуация или умишлено го правят точно сега", коментира областният управител и председател на областния кризисен щаб Дани Каназирева.

В болницата продължава оборудването с медицинска апаратура, като днес е бил получен респираторен апарат. "Необходими са още 4 лекари и 12 медицински сестри, които да обгрижват болните", заяви д-р Калин Калинов, шеф на дирекция "Здравеопазване" в пловдивската община.

Той припомни, че още преди няколко месеца е изразил мнение, че "Свети Мина" не отговаря на изискванията да бъде инфекциозна болница, тъй като местоположението ѝ не е подходящо, не разполага с достатъчно оборудване и персонал, липсват няколко входа за пътникопотока, няма паркинг и т.н. Въпреки това

Община Пловдив била направила необходимото за привеждане на болницата в необходимия работен режим.

mediapool.bg