Кламер БГ - Новини: Още 10 000 заразени в Русия, но властите смекчават карантината

Още 10 000 заразени в Русия, но властите смекчават карантината

Коронавирус

|
Ср, 13 Май 2020г. 15:27ч.
Още 10 000 заразени в Русия, но властите смекчават карантината

Русия съобщи днес за 10 028 нови случая на коронавирус, с което общият брой на заразените хора в страната достигна 242 271. Националният оперативен щаб за борба с вируса съобщи, че дневният ръст на регистрирани заразени е 4,3 процента, спрямо 4,9 процента вчера. 4461 новозаразени (44,5 процента) нямат симптоми на заболяването, причинявано от коронавируса.

Броят на заразените в Москва нарасна с 4703 до общо 126 004. Така дневният ръст в руската столица за първи път бележи спад - до 3,9 процента. Вчера той беше 4,7 процента.

Броят на оздравелите в Русия за денонощие нарасна с 4491 до общо 48 003. Така в страната вече са се възстановили 19,8 процента от заразените в коронавируса. В Москва този показател е 17,07 на сто. Общо за денонощие в столицата са изписани 1864 пациенти.

Според данни на оперативния щаб за последното денонощие в Русия от коронавируса са починали 96 човека, а от началото на епидемията - 2212 (0,91 процента от заразените). В частност, 35 души са починали в Москва, седем - в Московска област, а пет - в Санкт Петербург.

Смекчаването на карантината крие нови рискове

По нареждане на президента Путин Москва реши да не продължава за пореден път приключилите вчера "неработни дни" - част от мерките срещу разпространението на коронавируса в страната.

Отхлабването на карантината крие нови рискове, предупреждава в заглавие по този повод руският в. "Независимая газета".

Пълната победа над новото заболяване е още далеч, изтъква изданието. Краят на "неработните дни" в Русия е начало на пълен с рискове път към що-годе безопасно съвместно съществуване с опасния вирус. Ако Русия избегне криза в здравеопазването поради недостиг на реанимационни отделения, ще трябва да създаде и оперативна система за достоверно тестване на населението, подчертава "Независимая газета".

Мнозина медици в Русия масово се уволняват от коронавирусните клиники поради физическо и психическо претоварване и липса на добра защита от епидемията, констатира "Свободная пресса". Недостигът на маски, ръкавици и шапчици остава сред основните проблеми. Няма достатъчно защитни костюми дори в Москва и Санкт Петербург, камо ли в далечните региони. А лекарите, медицинските сестри и санитарките имат същото право на живот като всички останали хора, пише изданието.

Близо 40 на сто от медицинските специалисти, заети в борбата с коронавируса, имат психологически проблеми поради "стрес и невротизиращи фактори", цитира "Новая газета" данни на руската Федерална медицинско-биологическа агенция. Други 10 на сто страдат от депресии, още толкова са развили тревожност и нарушения на съня.

mediapool.bg