Кламер БГ - Новини: Отделенията за Covid-19 в Казахстан са пълни след отмяната на карантината

Отделенията за Covid-19 в Казахстан са пълни след отмяната на карантината

Коронавирус

|
Вт, 23 Юни 2020г. 16:11ч.
Отделенията за Covid-19 в Казахстан са пълни след отмяната на карантината

Най-големият град в Казахстан, Алмати, може да превърне две спортни зали в болници за хора с коронавирус, тъй като съществуващите лечебни заведения за пациенти с причиняваното от новия коронавирус заболяване са почти пълни, каза днес ръководителят на местните здравни власти, цитиран от Ройтерс.

Централноазиатската република, която граничи с Китай и Русия, се опитва да овладее разпространението на коронавируса, след като националната карантина бе отменена в средата на миналия месец.

В закрита спортна зала в покрайнините на двумилионния град може да бъдат разположени около 1000 легла, каза Камалжан Надиров на брифинг, след като жителите на Алмати започнаха да се оплакват в социалните мрежи, че болниците отказват да приемат пациенти.

Към днешна дата Казахстан е регистрирал близо 29 000 случаи, а към края на карантината броят им бе едва около 5000, отбелязва Ройтерс.

Президентът Касъм-Жомарт Токаев каза, че властите и хората твърде рано са престанали да спазват ограниченията, което е предизвикало ново ускорение на разпространението на вируса.

mediapool.bg