Кламер БГ - Новини: След 3 март ще има електронно записване за ваксинация

След 3 март ще има електронно записване за ваксинация

Коронавирус

|
Съб, 20 Фев 2021г. 18:07ч.
След 3 март ще има електронно записване за ваксинация

Здравният министър Костадин Ангелов отчете сериозен наплив на желаещи хора да се ваксинират. След 3 март ще има възможност за електронно записване за ваксинация, всеки ще може да избере ваксинационен център.

"За мен е по-добре да чакат хората за ваксинация, отколкото да чакат пред спешните кабинети или да чакат линейка", каза той и посочи, че тази организация на ваксиниране може да остане и занапред".

В събота имаше ппашки от желаещи да се имунизират срещу Covid-19 преди ваксинационните пунктове. Преди ден беше решено да се осигури "зелен коридор" за желаещите да си поставят ваксина.

Освен първите от 4 фази от имунизационния план, могат да се ваксинират и всички желаещи, които не попадат в определените групи.

Рано сутринта в събота десетки желаещи да се ваксинират чакаха търпеливо пред медицинския център на "Пирогов", съобщи БНР. До 11 ч. са се ваксинирали около 200 души.

"Искам да се имунизирам, защото аз съм болен с придружаващи и се притеснявам за здравето и искам, колкото по-рано се ваксинирам, защото ние ходим непрекъснато на работа", каза един от чакащите.

Директорът на лечебното заведение проф. Асен Балтов поясни, че не могат да се записват часове в момента. Това щяло да е възможно когато има повече места за ваксинация.

"Имаме няколко кабинета, който иска може да заповяда да се ваксинира. Ще имаме и мобилни екипи от другата седмица, където има струпване на място, за да бъдат извършени ваксинации", заяви още Балтов.

Желаещите да се ваксинират попълват декларация, с която заявяват, че са информирани за ваксината.

По-късно в събота ваксинационен кабинет беше разкрит и в болница "Св. Анна" в София. Той се намира в Триажния център(в двора) на болницата и ще бъде на разположение на всички желаещи да се ваксинират граждани от 08,00 ч. до 17,00 ч., включително и през почивните дни.

От неделя в трите общински многопрофилни болници – Първа МБАЛ, Втора МБАЛ и Пета МБАЛ също ще се извършва поставяне на имунизация. В лечебните заведения са разкрити кабинети за извършване на ваксинация от 10 часа, съобщиха от Столична община.

От 10 часа в лечебните заведения, които са разкрили кабинети, е създадена организация да започне поставянето на ваксини. Гражданите трябва да носят лична карта. На място се извършва преглед, преди да бъде поставена имунизацията.

В УМБАЛ "Св. Иван Рилски" също има разкрит кабинет за поставяне на ваксини.

В Бургас от рано сутринта пред Комплексния онкологичен център, където се извършва ваксинацията, се изви опашка от желаещи. Имунизацията се извършва с ваксината на "АстраЗенека", съобщи БГНЕС.

Осигурени са 20 флакона от ваксината от РЗИ и ще бъдат ваксинирани 200 души. Ако желаещите са повече ще бъдат осигурени още дози. Ваксинацията се извършва от 9 до 15 часа. Първо се поставя втора доза на учители, след което започна и ваксинацията на гражданите.

В четвъртата фаза на ваксинацията са включени 1 800 000 пенсионери и 300 000 хронично болни.

mediapool.bg